Norsk filminstitutt

Norske Nattrikken kan vinne Oscar for beste kortfilm. Nå er regissør og produsenter i Hollywood og lader opp til utdelingen søndag.  

Foto: tre personer står foran en stor kopi av Oscar-statuetten, Nattrikken-regissør Eirik Tveiten og produsentene Heidi Arnesen og Gaute Lid Larssen
Regissør Eirik Tveiten med produsentene Heidi Arnesen og Gaute Lid Larssen under lunsjen på The Academy Museum, arrangert av det norske handelskammeret i Los Angeles. Foto: Anne Mette Johnsen/Cylinder

Regissør Eirik Tveiten og produsentene Gaute Lid Larssen og Heidi Arnesen deltok onsdag på seminaret Nordic Oscar Week, som første post på programmet i en travel Oscar-uke.  

Fredag deltar regissør Erik Tveiten og produsent Heidi Arnesen i panelet ved presentasjonen av de Oscar-nominerte kortfilmene på Oscar-akademiet.  

Kortfilmen Nattrikken er nominert til Oscar i klassen Best Short Film - Live Action. Dette er første gang en norsk kortfilm kan vinne Oscar i denne klassen. 

Foto. filmplakat der kvinne står og venter ved et snødekt trikkespor - fra den norske kortfilmen Nattrikken

 

– Vi er veldig stolte over å være nominert, og vi føler vi har vunnet allerede, sier produsent Heidi Arnesen. 

– Det er ubeskrivelig og hektisk å være med på Oscar-uka. Som produsent har det stor betydning i treffe filmbransjen i Los Angeles. Det er svært nyttig og inspirerende, sier produsent Gaute Lid Larssen. 

– Oscar Week er interessant, og et godt tiltak både for oss som kommer hit til Los Angeles og de som er her, sier regissør Eirik Tveiten. 

Oscar-utdelingen finner sted natt til mandag norsk tid. Strømmetjenesten Disney+ sender utdelingen direkte. Oscar-akademiet strømmer også utdelingen på sin egen Youtube-kanal.  

Lørdag vises Nattrikken under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim, der filmen er spilt inn. 

På Gimle kino i Oslo vises Nattrikken søndag kveld som forfilm for Verdens verste menneske, som fikk to Oscar-nominasjoner i fjor.

 

De Oscar-nominerte 

De nominerte i klassen Best Short Film - Live Action er: 

An Irish Goodbye (Tom Berkeley, Irland) 

Ivalu  (Anders Walter, Danmark)

Nattrikken (Eirik Tveiten, Norge)

Le Pupille (Alice Rohrwacher, Italia)

La valise rouge (Cyrus Neshvad, Frankrike)

– Dette er helt fantastisk for norsk kortfilm og for norsk filmmiljø generelt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt, om nominasjonen til Nattrikken.

Nattrikken har mottatt produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt gjennom daværende kortfilmkonsulent Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen og har fått lanseringstilskudd til sin Oscar-kampanje. 

Bare to ganger før har en norsk film vunnet Oscar. 

I 2007 vant Den danske dikteren (regi: Torill Kove) Oscar for beste animerte kortfilm   

I 1951 vant Kon-Tiki (regi: Thor Heyerdahl) Oscar for beste dokumentarfilm.   

 • Arna Marie Bersaas
  • Arna Marie Bersaas

  • Lanseringskonsulent utland
  • Telefon: +47 928 13 088
  • E-post: amb[@]nfi.no
 • Bernt Erik Pedersen
  • Bernt Erik Pedersen

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 79 456
  • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no