Norsk filminstitutt

I en vedtaksrunde for konsulentvurdert spillefilm har en ny spillefilm fra Joachim Trier har fått rekordhøye 20 millioner kroner i tilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI). Itonje Guttormsen får midler til sin andre film, denne gang om to søstre som må håndtere boet etter sin mor, mens spillefilmdebutanten Ida Sagmo Tvedte filmatiserer den prisbelønte romanen Stargate.

Joachim Trier.jpg

Joachim Triers nye spillefilm er et ambisiøst generasjonsportrett som kretser rundt en familie i Oslo. Med originale fortellergrep hvor minner og samtid veves sammen skal hans sjette film bli en nær, rørende og ofte morsom film om ensomhet og familie, og om kunstens forsonende evne.

Manus er ved Eskil Vogt og Joachim Trier og produsenter er Maria Ekerhovd og Andrea Berentsen Ottmar som dermed samarbeider på vegne av hver sine produksjonsselskap Mer Film og Eye Eye Pictures. 

– Dette er et prosjekt som jakter på øyeblikk av menneskelig erkjennelse det er verdt å søke etter. Karakterene er fint avstemt med historikk, motstand og vilje. Skjæringspunktene går på kryss og tvers med deres forskjellige interesser og behov, sier konsulent Tom Gulbrandsen. 

Filmen mottar 20 millioner kroner fra Norsk filminstitutt og har et totalbudsjett på 81.417.500 kr

Les mer

Butterfly og Stargate
– I min søknadsbunke har det vært mange sterke prosjekter denne gangen, og en god variasjon i innhold, genre og målgruppe, sier konsulent Cecilie Aspenes om Butterfly og Stargate.  

– Spillefilmene som mottar tilskudd, står imidlertid markant ut både når det gjelder filmfortellingens kvaliteter, det kunstneriske ambisjonsnivået, de autentiske og troverdige karakterportrettene, samt at de har noe vesentlig å meddele om tiden vi lever i. Jeg vil påstå at begge filmene er høyst nødvendige, og kommer til å utvide horisonten hos seerne som vil få glede og utbytte av å se dem når de er klare for en kino nær deg. Begge prosjektene kommer fra kvinnelige filmskapere med sterk drivkraft og en tydelig visjon for filmene sine, sier konsulent Cecilie Aspenes.  

foto. kvinne i halvfigur med langt hår ser i kamera
Itonje Søimer Guttormsen. Foto: Ingrid Eggen



Butterfly
Filmen følger to på hvert sitt vis skakkjørte søstre oppvokst i en charterresort på Gran Canaria. Etter 27 år returnerer de motvillig  til barndomsøya fra Askim og Hamburg for å håndtere sin mors død, og får et halvferdig esoterisk retreatsenter i de canariske fjellene i hendene. 

Regissør og manusforfatter er Itonje Søimer Guttormsen og produsent er Maria Ekerhovd. 

Filmen mottar 10.000.000 kr i produksjonstilskudd og har et totalbudsjett på 40.500.000 kr. 

Les mer

foto. kvinne i halvfigur ser mot kamera og smiler
Ida Sagmo Tvedte. Foto: Motlys



Stargate
Fortellingen i filmen Stargate, basert på Ingvild Rishøis roman, foregår i førjuls-Oslo, i gjenkjennelige omgivelser på Grønland og Tøyen, der en far bor med sine to døtre.
Når faren mister jobben som juletreselger tar døtrene Ronja (10) og Melissa (16) over for ham. Mens faren drikker seg bort på puben Stargate, tvinges søstrene til å klare seg selv.
Stargate er et juleeventyr om en far som gjør sitt beste, men ikke nok, om en storesøster som prøver å fylle skoene hans, og en datter som aldri slutter å håpe.
 
Rishøi har selv vært med på skrive manus til filmatiseringen av Stargate.
– Denne filmen har potensiale til å bli en moderne juleklassiker. En historie det er umulig å ikke bli berørt av, sier konsulent Cecilie Aspenes. 

Regi og manus er ved Ida Sagmo Tvedte, produsenter er Hege Hauf Hvattum og Yngve Sæther for Motlys. 

Filmen mottar 13.550.000 kr i tilskudd og har et totalbudsjett på 27.000.000 kr

Les mer

  • Jakob Berg
    • Jakob Berg

    • Kommunikasjonsrådgiver
    • Telefon: +47 971 977 66
    • E-post: jakob.berg[@]nfi.no