Norsk filminstitutt

Talentsatsingen UP3, for kvinner i spillbransjen, er fullført etter 15 intense måneder. Norsk filminstitutt, Talent Norge og Norsk Tipping står bak programmet. 

foto. gruppebilde av åtte kvinner på en utkikksplass med skog og himmel i bakgrunnen
UP3 samling på Spillkonventet 2024. Fra v. Marianne Lerdahl, Aleksandra Janaczyk, Ellen Lyse Einarsen, Siw Hødnebø Espeland, Lise Hagen Lie, Adriane Brennmoen, Oda Tilset og Oda Kristine Sandaker. Foto: NFI

På norsk spillbransjes årlige samling Spillkonventet (10.-11. juni) uke holdt flere av deltakerne i UP3-programmet workshops, deltok i debatter og presenterte kommende spill som «work in progress». Dette ble det siste felles arrangementet for et intensivt utviklingsprogram som har gått over 15 måneder, siden starten i mars 2023. 

Norsk filminstitutt, Talent Norge og Norsk Tipping har stått bak UP3, et utviklingsprogram for kvinner i spillbransjen, som skal bidra til økt mangfold og bredere rekruttering. Åtte deltakere fra norsk spillbransje ble valgt ut. 

UP3 er bygget over samme lest som to foregående UP-programmene for filmskapere. De åtte deltakerne får personlig stipend og en mentorpott for å kjøpe tjenester, og blir samlet til fem  verksted og ti prosessmøter. I tillegg til mentorer fra bransjen har deltakerne også fått en personlig coach fra Talent Norge. 

– Å få tildelt en coach er den største gaven jeg ikke visste at jeg ønsket meg. Samarbeidet med coachen har vært uvurderlig, sier UP3-deltaker Ellen Lyse Einarsen, Head of Production i Hyper Games.  

Flere av deltakerne har på eget initiativ skaffet seg flere mentorer for videre arbeid etter programmet og understreker viktigheten av å erfare at mange svarer ja til å være mentor. At mange profesjonelle forbilder generøst deler av tiden og kunnskapen sin, enkelte uten å be om honorar, har senket terskelen for å ta kontakt med flere. 

Blant mentorene i programmet var utviklere som Jenn Sandercock (Return to Monkey Island), Jane Ng (Firewatch, Half-Life: Alyx) og Sam Barlow (Her Story, Immortal). 

Ellen narrativt seminar.png
Ellen Lyse Einarsen, UP3-deltaker, under NFI-seminar om Narrativ og spill. Foto: David Malmbekk/NFI

Programinnhold 

Deltakerne i UP3 søkte seg inn med personlige og kreative mål, og programmet ble tilpasset til både målene og ønsker underveis. Verkstedene har hatt 12 innledere fra Skandinavia, Europa og USA, der de fleste har kommet fra spillbransjen. Tematikken har vært knyttet til ledelsesproblematikk så vel som kreative emner, og på det siste verkstedet i juni var temaet spilldesign og art, med innlederne Lau Korsgaard fra Massive Entertainment og Jane Ng fra Gardens Interactive. 

I prosessmøtene mellom verkstedene var deltakerne delt i to grupper etter fagfunksjoner, der de  kunne diskutere så vel profesjonelle som personlige målsettinger og erfaringer. Deltakerne forteller om stort utbytte av å kunne følge andres prosesser og å kunne støtte og gi råd til hverandre, og de planlegger å skape egne strukturer for å fortsette dette uformelle arbeidet.

Som del av programmet ble det også arrangert reiser til de internasjonale spillkonferansene A.Maze, Reboot Dubrovnik og GDC, i tillegg til flere reiser for å besøke mentorer som deltakerne arrangerte på egen hånd.  

UP-partnerskapet

UP3 er det tredje programmet Norsk filminstitutt driver i samarbeid med Talent Norge og Norsk Tipping og det første programmet for spillbransjen. 

– Dette blir forhåpentligvis ikke det siste programmet for spillutviklere, sier Kaja Hench Dyrlie, seksjonsleder for spill, NFI. 

 – Vi ønsker å videreutvikle modellen rettet mot spillbransjen. Talentutvikling i spillbransjen må ta med i betraktningen at utviklere som regel er ansatte, ikke frilansere som i filmbransjen, sier Kaja Hench Dyrlie. 

foto. gruppebilde av åtte kvinner i helfigur
Avslutning for deltagerne i UP3-programmet på NFI. Fra v. Adriane Brennmoen, Aleksandra Janaczyk, Oda Tilset, Oda Kristine Sandaker, Lise Hagen Lie, Siw Hødnebø Espeland, Ellen Lyse Einarsen, Marianne Lerdahl. Foto: NFI

Dette er deltakerne i UP3:  

Adriane Brennmoen, Artist, Hyper Games 
Ellen Lyse Einarsen, Head of Production, Hyper Games 
Siw Hødnebø Espeland, Daglig leder/programmerer Encircle Games 
Aleksandra Janaczyk, Associate Producer, Agens.
Marianne Lerdahl, Senior Producer, Snowcastle Games 
Lise Hagen Lie, Game Director, Megapop 
Oda Kristine Sandaker, Senior Character Artist, Red Rover Interactive
Oda Tilset, Daglig leder / lyd- og musikkdesigner, Noknok
 

Les også: NFI løfter fram spilltalenter i UP3

 

 • Cecilie Stranger-Thorsen
  • Cecilie Stranger-Thorsen

  • Prosjektleder
  • Telefon: +47 908 84 212
  • E-post: cecilie.stranger-thorsen[@]nfi.no
 • Kaja Hench Dyrlie
  • Kaja Hench Dyrlie

  • Seksjonsleder spill og MEDIA Desk
  • Telefon: +47 951 46 912
  • E-post: kaja.hench.dyrlie[@]nfi.no
 • Bernt Erik Pedersen
  • Bernt Erik Pedersen

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Telefon: +47 971 79 456
  • E-post: bernt.pedersen[@]nfi.no