Liv Ullmann var en av medstifterne, de har en egen VOD-tjeneste med de beste europeiske filmene for medlemmene, egen prisutdeling – og altfor få norske medlemmer. Derfor har European Film Academy vært i Norge for å informere om EFA og verve medlemmer.

Marion og Jürgen
Marion Döring, direktør for European Film Academy og Jürgen Biesinger, Managing Director, EFA Production var nylig i Oslo og vil gjerne ha flere norske filmfolk som medlemmer. 
​​​​​

European Film Academy ble startet i 1988 av en rekke profilerte europeiske filmskapere som anså at den europeiske filmen trengte et løft og at de sammen kunne kjempe for bedre kår for ytringsfrihet og kunstnerisk frihet. Nåværende president for organisasjonen med 3600 medlemmer fra hele Europa, hvorav 55 er fra Norge, er regissør Wim Wenders. Organisasjonen er non-profit og mottar driftstilskudd fra byen Berlin og Tyskland.

Direktør Marion Döring i European Film Academy (EFA) var nylig på Filmens hus i Oslo for å fortelle norske filmfolk om hvorfor det er så bra å være medlem i EFA.

Europeisk fellesskap

-Først og fremst gir det alle medlemmer en følelse av å være med i det europeiske filmfelleskapet, få del i et enormt nettverk og en mulighet for å kunne promotere sine filmer over landegrensene, sier Döring som mener at flere medlemmer også vil kunne gi økt oppmerksomhet for filmene opp mot uttak til European Film Awards-nominasjonene. For der har norske filmer frem til nå vært forholdsvis fraværende, innrømmer hun. Döring forteller at EFA også ofte fungerer som en kontaktformidler fordi filmskapere ofte kontakter dem etter å ha sett en europeisk film for å få kontaktinformasjon på filmskapere som de gjerne da vil jobbe med.

 

Blant de norske medlemmene er regissør Hans Petter Moland, som har vært med siden hans hovedrolleinnehaver Stellan Skarsgård var nominert til en pris for sin rolletolkning i Aberdeen i 2000.

Det beste av europeisk film

- Det er fint å kjenne seg som en del av et større fellesskap av europeiske filmskapere. Og medlemskapet til 225 Euro, som du for øvrig kan få skattefradrag for i Norge, gir deg tilgang til EFAs strømmetjeneste med alle de 50-60 filmene på den årlige kortlisten, som er det beste av Europeisk film, sier Moland. Han opplever at det er mange norske filmfolk, spesielt blant fotografer, lydfolk og klippere som ikke vet at de også kan bli medlem, og Moland oppfordrer alle norske filmfolk til å bli medlem i EFA.

-Det vil jeg anbefale både på grunn av det europeiske fellesskapet, strømmetjenesten og at vi her har stemmerett, selv om vi ikke er medlem i EU, sier Hans Petter Moland.

Siden den Europeiske filmprisen (European Film Award) ble delt ut i Berlin i 1988 har Norge vunnet to priser, Lifetime Achievement Award til Liv Ullmann i 2004 og European Cinematographer til Martin Otterbeck for Utøya – 22. juli i 2018. European Film Academy har 3600 medlemmer, hvorav det kun er 55 norske medlemmer, mens f.eks Danmark har 149 og Sverige 144.

Det finnes muligheter for at vi får med flere norske medlemmer, les kriteriene her.

Les mer om European Film Academy og European Film Awards her.