Det var fullt hus da TV-personligheten Walter Iuzzolini presenterte norske dramaserier sammen med NFI i London denne uka.

c21 session 1 (2).jpg
Fra venstre: Walter Iuzzolini, Synnøve Hørsdal, Cecilie Mosli, Anne Bjørnstad og Vilje Kathrine Hagen.

Denne uka møttes store deler av den internasjonale seriebransjen på den store dramamessen C21 i London, og NFI arrangerte en times panelprat om norsk drama under tittelen Norwegian Drama - Straight from the Heart. Og det norske innslaget gikk for full sal - det betyr rundt 200 tilhørere!

Seansen ble åpnet av NRKs dramasjef Ivar Køhn, som fortalte om en norsk dramabransje i rivende utvikling, som har gått fra å være et lite, lukket miljø, til nå tiltrekke seg de aller største aktørene i filmbransjen.

Også NFI møter økende interesse for norsk drama, forteller Mia Lindrup, fagleder for lansering av serier i utlandet.

Walter presents:

Til å lede panelet i London var serieekspert om mediapeersonlighet Walter Iuzzolini, kjent fra programmet Walter presents, hentet inn, og han er full av lovord om norsk drama:

– Tross markedsforventninger om nordic noir, finner nordmenn alltid spennende og overraskende måter å fortelle historier på. Dere makter å unngå å gjenta dere selv, eller bli presset inn i en smal sjanger, og jobber konstant og kreativt for ikke å la dere diktree av internasjonale markedskrefter, sier Walter - som selv er en stor fan av serier som Unge Lovende, Valkyrien og Lykkeland blant andre.

- Alle de norske seriene jeg har sett har vært unike på hver sin måte, og presentert noe annet enn det man umiddelbart trodde de skulle handle om, sier Iuzzolini.

C21 Drama Summit

C21 Drama Summit er en av de største samlingsstedene for den internasjonale dramaserie-bransjen, og hit kommer deltakere fra hele verden for å se og vise siste nytt. I løpet av tre dager fra 27. til og med 29. november vil det blir arrangert mer enn 50 arrangementer med over 200 talere. Hit kommer produsenter, finansiører, kjøpere, agenter, manusforfattere og andre viktige aktører i bransjen. Målet er å samles - og få en oversikt over de siste trendene.

Det norske innslaget var todelt, med fokus på ferdige og snart ferdige serier i panel en, mens panel to fokuserte på talentutvikling og serier under utvikling.

Disse deltok: 

Del 1:

Lykkeland og produsent Synnøve Hørsdal (Maipo). Lykkeland, som forteller historien om da olja kom til Stavanger og Norge ble en oljenasjon, går på NRK på søndager, og har allerede vunnet internasjonale priser. Lykkeland 2 fikk nylig utviklingstilskudd fra NFI.

Vilje Katrine Hagen (Motlys), produsent for Heimebane - NRKs suksess-serie om den kvinnelige fotballtreneren Helena Mikkelsen, som altså også er nominert til en pris. Heimebane 2 er nå i produksjon, og har fått tilskudd fra NFI.

Fra den kommende serien Beforeigners (Rubicon) deltar serieskaper Anne Bjørnstad (Rubicon). Beforeigners beskrives som en satirisk sci-fi der mennesker fra fortida plutselig dukker opp på mystisk vis. Serien lages for HBO.

Cecilie Mosli er både regissør og skuespiller i Kielergata (Anagram), som går på TV2 torsdager, der handlingen utspiller seg i Skandinavias minst kriminelle sted - eller?

Del 2: Fokus på talent

Kathrine Valen Zeiner er serieskaper bak den kommende dramaserien Hand Made, (Tordenfilm), som handler om Elin som driver en fertilitetsklinikk - men selv sliter med å få barn. Serien er en del av NFIs talentsatsing Nye veier, (med Cecilie Mosli som konseptuerende regissør. 

Jacob Rørvik er serieskaperen bak Maipos kommende serie Dates in Real Life, også den en del av NFIs Nye veier. En serie som handler om dating - både i den virkelige virkeligheten og i virtual reality. 

Marianne Furevold er executive produsent i NRK, og har blant annet produsert SKAM - hun kommer for å snakke om NRKs talentstrategi, med eksempler fra de to ferske seriene 17 og Lovleg. De handler henholdsvis om en ungdomsgjeng på flerkulturelle Stovner, mens Lovleg handler om Gunnhild som for første gang flytter hjemmefra for å begynne på videregående skole.  

Ståle Stein Berg, spillefilm og dramaseriekonsulent i NFI, selv en prisvinnende manusforfatter med doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid med vekt på film. Han presenterte NFIs talentsatsing Nye veier.

Norske Nominasjoner

Anders Tangen fra Viafilm og serieskaper og skuespiller VidR Magnussen deltok også i et panel under C21, der de presenterte den kommende humorserien Magnus.

Cinenords Atlantic Crossing, som er historien om norske kronprinsesse Märthas flukt til USA under krigen, og forholdet til president Roosevelt  ble også presentert under C21 av regissør Alexander Eik, produsent Silje Hopland Eik og de to hovedrolleinnehaverne Sofia Helin og Kyle MacLachlan. Filmen har fått 27 millioner kroner i tilskudd gjennom insentivordningen, som forvaltes av NFI.

I tillegg var tre - og en halv - norsk serie nominert til C21 International Drama Awards: Norsemen (Vikingane, som nylig fikk NFI-tilskudd til sesong 3), Heimebane og Oslo Zoo. Denne gangen ble det bare en halv norsk seier - SKAM Austin, der Julie Andem er en av serieskaperne, vant pris for beste nettserie.

- Ikke lenger lillesøster

Regissør og skuespiller Cecilie Mosli er involvert i to av prosjektene som deltok i London, nemlig Kielergata og det kommende fertilitetsdramaet Hand Made.

– Norge har på kort tid gått fra å være lillesøsteren til Danmark og Sverige til å få en enorm kompetanse, noe folk legger merke til. Kanskje har vi villet vise at vi behersker sjangere først, og dermed ikke gjort for mye egenartet. Nå er tiden moden for å skape noen «egne» sjangere, sier hun.

Mosli jobber for tiden også med et svensk drama, 2020, som skal spilles inn på Island i 2020.

– Men det jeg elsker med Skandinavia, er at det finnes mer rom for refleksjon. Vi skal liksom ikke bare «levere». Refleksjonsnivået gjør seg gjeldende i samfunnet, i kunsten og i skolen. Kanskje det er derfor vi i Norge lager ting som folk har begynt å se på utenfra, sier Cecilie Mosli til Aftenposten.

Seansen ble avsluttet med en mottakelse i regi av Den norske ambassaden i London, der mer enn 130 gjester var påmeldt.   

 • Gro Rognmo
  • Gro Rognmo

  • Kommunikasjonsrådgiver
  • Utvikling & produksjon (UPA)
  • Telefon: +47 22 82 24 16
  • Mobil: +47 918 29 667
  • E-post: gro.rognmo@nfi.no