Norsk filminstitutt

Enhver har rett til gir et unikt innblikk i Norges første klimasøksmål. Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte i 2016 den norske staten for tildeling av oljelisenser i Barentshavet, som de mente var i strid med miljøparagrafen (Grunnloven § 112).

Norske borgere har rekordhøy tillit til staten. Samtidig bidrar Norge som stor-eksportør av CO2 til at livsgrunnlaget og naturens mangfold trues av global oppvarming. Har kommende generasjoner og naturen noe rettsvern i Norge? Dette spørsmålet ble satt på spissen i klimasøksmålet, som ble omtalt som århundrets rettssak. 

Med en observerende form og argumentasjon fra begge sider av saken, tvinger Enhver har rett til oss til å reflektere over Norges ansvar for å verne om naturen og klimaet. Som seer blir du publikum i en rettssak der juss og politikk går over i hverandre. Dokumentaren er satt sammen av opptak fra over 100 timer med rettssak, og er filmet utelukkende inne i rettssalen i Borgarting lagmannsrett i 2019 og Høyesteretts hus i 2020.     

Produksjon og distribusjon

Produksjonsår:
2021
Produksjonsland:
Norway
Nasjonal premieredato:
2021-08-18
Produksjonsselskap:
Plymserafin
Finansieringsselskap:
Viken Filmsenter
Fond for lyd og bilde
Produsent:
Thomas A. Østbye
Filmkonsulent:
Cecilie Stranger-Thorsen

Regissør

  • Thomas A. Østbye

    Thomas A Østbye is a distinctive artist and filmmaker. His films, including Take #2, Imagining Emanuel, Human, and In Your Dreams, combine artistic reflections on the documentary genre with contemporary political dilemmas. Østbye's documentary The Play of Everyman (2021) gives a unique insight into Norway's first climate lawsuit. His works have been bought by the Arts Council Norway, broadcasted, screened at Hotdocs, IDFA, MoMA NY, and received several art and film awards, including CPH:DOX Award.
     

    Thomas A. Østbye

Festivaler

2021:
BIFF - Bergen International Film Festival
2021:
Jihlava International Documentary Film Festival

Stab

Regissør:
Thomas A. Østbye
Fotograf:
Thomas A. Østbye
B-Foto:
Kjell Gunnar Hjartholm Knudsen
Alvilde Horjen Naterstad
Klipper:
Thomas A. Østbye
Trude Lirhus
Lyddesign:
Sigrun Merete Mongstad

Teknisk informasjon

Format:
DCP 2k
Screen Ratio:
1:2,35
Farger:
Farge
Lydformat:
Dolby Atmos
Lengde i minutter:
34'
Språk:
Norwegian
Undertekster:
English

Nedlastinger