Norsk filminstitutt

 

I 2008 kom Ahmed Umar til Norge som flyktning. Åtte år senere var han ferdig med mastergraden sin på Kunsthøgskolen i Oslo, og i dag er han en anerkjent kunstner. Alt er imidlertid ikke bare fryd og gammen, for da han i 2015 kom ut av skapet på Facebook, var det som den første åpent homofile sudanske mannen i verden – og reaksjonene lot ikke vente på seg. Ahmed møter utfordringer både i Norge og Sudan – hjemme i Sudan blir homofili fortsatt straffet med dødsstraff – men den uredde kunstneren lar seg ikke stoppe så lett, og i Kunsten å være syndig følger vi ham på reise tilbake til fødelandet.

Regissør Ibrahim Mursal har laget et empatisk og nysgjerrig portrett av en enestående skikkelse i norsk kunst og sudansk samfunnsliv. Mens han dokumenterer Ahmed på atelieret, på utstillingsåpning og legevakten etter han er blitt banket opp etter en Pride-marsj, tvinges Ibrahim til å konfrontere sine egne fordommer om maskulinitet og sudansk identitet. KKunsten å være syndig er en reise på tvers av verdener og kulturer som utforsker betydningen av kunst og religion, nasjonal identitet og tilhørighet, seksualitet og kjærlighet.

Produksjon og distribusjon

Produksjonsår:
2020
Produksjonsland:
Norway
Nasjonal premieredato:
2020-10-11
Produksjonsselskap:
Skagerak Film AS
Finansieringsselskap:
Viken Filmsenter
Produsent:
Geir Bergersen

Regissør

  • Ibrahim Mursal Warsame

    Ibrahim Mursal Warsame is a young Norwegian of Sudanese and Somali origins. He is a  freelance filmmaker and storyteller.

    Ibrahim Mursal Warsame

Priser

2020:
Nordic/Docs
Best Medium Length Documentary

Festivaler

2020:
BIFF - Bergen International Film Festival
2020:
Nordic/Docs
2021:
Human International Documentary Film Festival
2021:
DOK.fest - München International Documentary Film Festival

Stab

Regissør:
Ibrahim Mursal Warsame

Teknisk informasjon

Farger:
Farge
Undertekster:
English

Nedlastinger