Norsk filminstitutt

Hva står på spill når filmfortellinger vi velger å fortelle verken speiler eller når ut til alle deler av befolkningen? Dette og mer skal vi se nærmere på når vi inviterer til seminar om mangfold i filmbransjen. Arrangementet blir strømmet.

Tid:
Onsdag 14. november
09.30 - 16.00
Sted:
Filmens hus, Tancred

Meld deg på

I forbindelse med utarbeidelsen av handlingsplan for å fremme mangfold i norsk film og filmkultur inviterer vi til seminar hvor vi sammen skal reflektere over hva som står på spill når filmfortellinger vi velger å fortelle verken speiler eller når ut til alle deler av befolkningen.

Vi vil også se på de økonomiske fordelene med mangfold foran og bak kamera. I tillegg vil vi la oss inspirere av hva andre land allerede har fått til når det gjelder diversitet og representativitet.

Programleder for dagen er skuespiller, aktivist og selverklært fanatisk feminist Iselin Shumba.

Program

09.30 Registrering og kaffe
10.00 Velkommen – Sindre Guldvog, direktør NFI.
10.10 Stories we (choose to) tell - Deeyah Khan, moderator Nedin Mutic, NFI.
11.00 Audience > Talent > Industry > Audience – Ben Luxford, BFI.
11.30 Inclusivity in the Dutch Film Industry - Margo van der Valk, Nederland Film Fond.
12.00 Lunsj
13.00 Diversity & Inclusion at the European Film Market -Themba Bhebhe, Diversity liaison Berlinale.
13.30 Hva er status? - Minja Tea Dzamarija, Statistisk sentralbyrå.
14.00 Ny satelittscene i Groruddalen! - Erik Ulfsby, Det norske teater.
14.20 Målgruppa som aldri så på NRK - Melike Leblebicioglu, manusredaktør for 17 , moderator Jakob Berg, NFI.
14.50 Pause
15.00 Panelsamtale - Vilje Kathrine Hagen (produsent for Heimebane), Maria Ekerhovd (produsent for Hva vil folk si) , Frederick Howard (produsent for Battle), og Liisa Holmberg (filmkonsulent ved International Sámi Film Institute) - moderator: Lars Løge, NFI.

Foredragsholdere og medvirkende

Iselin Shumba

Iselin Shumba er skuespiller, utdannet ved Khio og i NYC. Hun har jobbet ved blant annet Nationaltheatret, NRK og NRK Super. Nå er hun aktuell i rollen som ordfører ‘Amalie’ i Kielergata (TV2). Hun er aktivist og en selverklært fanatisk feminist. Forrige programlederrolle hun hadde var under ‘Nattvandringen’, et samarbeid mellom FN og Norad, for å sette søkelys på FNs bærekraftsmål.

Deeyah Kahn

Deeyah Khan har vunnet Emmy-prisen to ganger og har vært nominert til BAFTA to ganger for sine dokumentarfilmer. Hun er grunnlegger av Fuuse, et medie- og kunstforetak som setter kvinner, folk fra minoritetersgrupper og trekultur-barn i sentrum for å fortelle deres egne historier. I 2016 ble hun den første UNESCO Goodwill-ambassadøren for kunstnerisk frihet og kreativitet. Hun er også mottaker av den prestisjetunge Peabody Award, og hennes filmer har blitt nominert til en rekke priser: Grierson Award, Royal Television Society Award og en spesiell jurypris på Monte Carlo TV Festival. Hun ble nylig tildelt en æresdoktorgrad av Emerson College i Boston for sine prestasjoner som filmskaper, og er nominert til årets Rory Peck Award for frilans filmskapere.

Ben Luxford

Ben Luxford er leder av UK Audiences i BFI og ansvarlig for en rekke tilskuddsordninger designet for å få flotte filmer ut til publikum over hele Storbritannia. Ben jobbet i ti år som uavhengig distributør i Storbritannia med lansering av film på det britiske markedet for selskaper som Optimum Releasing (nå Studiocanal UK), Artificial Eye og Koch Media. Han har jobbet med over 200 titler, deriblant med salg av filmer som This is England, Son of Rambow, Pan's Labyrinth, og Vi må snakke om Kevin til britiske kinoer, og hatt ansvar for alle aspekter ved distribusjon av filmer, som for eksempel All This Mayhem, Amour, The Selfish Giant, The Great Beauty, Blå er den varmeste fargen og Le Weekend.

Margo van der Valk

Margo van der Valk er politisk rådgiver ved Nederland Film Fond. Etter å ha startet sin karriere i Utenriksdepartementet har hun jobbet de siste 20 årene i kultursektoren som daglig leder og for å fremme filmfestivaler og andre filmformidlingsarenaer.

Themba Bhebhe har mange års erfaring med salg av film internasjonalt. Nå jobber han for The European Film Market  (Berlinalen) med mangfold og inkludering i den internasjonale filmindustrien. The EFM’s Diversity & Inclusion initiative ble lansert i februar 2018, med hovedformål om å skape et diskusjonsforum og transformativ endring innen mangfold, inkludering og tilhørighet i underholdningsbransjen fra et globalt, europeisk og tysk perspektiv.

Themba Bhebhe Berlinale.jpg

Thembas kuratoriske og koordinerende arbeid har resultert i samarbeidsarrangementer innenfor og utenfor festivalorganisasjonen. Initiativets andre målsetting har vært å profilere alle handlinger, ordninger og programmer som støtter mangfold på tvers av festivalen og markedet på Berlinale Talents, Berlinale Co-Production Market, World Cinema Fund, Teddy Awards, Berlinale NATIVe og festivalens ulike seksjoner. Themba jobber også for Flourishing Films, en salgsagent som spesialiserer seg på verdenssalg, produksjon og nordamerikansk distribusjon av uavhengige filmer fra hele den svarte diasporaen og ulike stemmer generelt.