Norsk filminstitutt

23. juni 1998: Gatene i alle Norges byer er tomme. En hel nasjon holder pusten. I Marseille legger Kjetil Rekdal ballen på straffemerket. Gjennom TV-en høres stemmen til Arne Scheie: «Nå, Kjetil Rekdal. Det viktigste sparket på en fotball i Norges Fotballforbunds historie skal Kjetil Rekdal gjøre».

Alt for Norge er historien om Egil «Drillo» Olsen og hans landslag, som ble symboler på et Norge i endring gjennom 90-tallet. «Drillos» kronet reisen med en bragd ingen trodde var mulig: Å slå verdens beste fotballag Brasil, i et VM.

Om regissører og manusforfattere

Jo Vemund Svendsen (regi og manus) har hatt en eventyrlig suksess med sin første

kinofilm For vi er gutta, som han laget sammen med Petter Sommer og Fuglene AS. Historien om Mannskoret fra Kampen i Oslo har gått sin seiersgang på filmfestivaler verden over og vunnet en lang rekke priser. Svendsen har tidligere jobbet som journalist i VGTV, NTB og P4, der han var USA-korrespondent i flere år. Han har siden i 2016 jobbet som dokumentarist i Fenomen TV Film og Scene.

Regissør og manusforfatter Daniel Høglund er programleder, sportskommentator og journalist, og har de siste årene jobbet stadig mer som fotograf, klipper og regissør/produsent for TV. Han har blant annet laget TV-serien Team Havnaa, en serie i seks deler for TV3, som handler om proffbokseren Kai Robin Havnaa og hans familiehistorie. Høglund har også regissert Håndballgutta – sensasjonen i Polen, en film om de norske håndballguttene. De siste årene har han vært programleder for UEFA Champions League, og kommentert håndball for TV3. Han jobbet før det mange år i P4.

Med på manussiden er journalist Ole-Petter Westereng. Han jobbet en årrekke i P4 Sporten som nyhetsavvikler, programleder og kommentator, og fulgte landslaget tett på 90-tallet. Westereng har jobbet med Høglund på dokumentarene om håndballguttene og Team Havnaa og har også laget dokumentarfilmen om RBKs gullalder: Hvit Tornado.

Foto: NTB

Om prosjektet

Produsent
Knut Inge Solbu, Rannveig Huuse, Tom Marius Kittilsen
Produksjonsselskap
Fenomen Studios AS
Regissør
Daniel Høglund, Jo Vemund Svendsen,
Manusforfatter
Daniel Høglund, Jo Vemund Svendsen, Ole-Petter Westereng

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
27.05.2019
Tilskudd gitt:
400.000 kroner
Totalbudsjett:
984.760 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
06.12.2019
Tilskudd gitt:
400.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
16.10.2020
Tilskudd gitt:
2.220.000 kroner
Totalbudsjett:
13.254.385 kroner
Konsulentvurdering:
Som konsulent er det gøy å følge et prosjekt som utvikles så målrettet som dette. Og historien om Drillo som fikk en haug bønder til å spille fotball i verdensklasse er verdt en film. Jo Vemund Svendsen og Daniel Høglund, som sammen har regi på filmen, har samlet både sterk filmatisk og sportslig kompetanse. Og denne fortellingen byr også på overraskende og nye historielinjer som vil bringe mer til kinolerretet enn historien vi kjenner fra før. Jeg tror Alt for Norge vil bli en film for alle som elsker fotball, og husker hvor de var da Norge slo Brasil. Men jeg tror også at dette blir en film som vil engasjere et bredere publikum fordi den byr på unik tilgang og overraskende historielinjer. Og fordi den på en original måte vil kunne minne oss på hvor vi kommer fra, at vi selvfølgelig også trenger de litt nerdete tallknuserne, og at ballen fortsatt er rund.
Konsulent:
Eirin Gjørv