Norsk filminstitutt

Alternative News en nyhetssending som går i dybden og presenterer nyheter som kun handler om psykisk helse og tvang. Dette er en sjangerutforskende film som imiterer nyhetsestetikkens form med nyhetsoppleser, vignetter og innslag. Ved å leke med nyhetsestetikken, ønsker filmen å kommentere medias rolle, dens makt og hvordan deres knappe form er med på å definere hvordan vi mottar kunnskap om psykisk lidelser.

Om regissør og manusforfatter

Ellen Ugelstad er filmskaper, utdannet ved Academy of Art University i San Francisco, California. Gjennom sine dokumentariske undersøkelser går hun i dybden i dualiteter som normalitet og galskap, makt og avmakt, syk og frisk. Dokumentarfilmen Indian Summer (2011), hadde premiere under EURODOK og ble deretter nominert til International Young Talent Award under DOK Leipzig, Nordic Dox Award under CPH:DOX og til Gullruten for beste regi og beste dokumentar, og også antatt til Høstutstillingen. Videre har hun laget flere prisbelønnede filmer som er vist på festivaler nasjonalt og internasjonalt. Ugelstad driver sitt eget produksjonsselskap Twentyone Pictures AS, som produserer både fiksjonsfilm og dokumentarer.

I dette prosjektet viderefører Ellen Ugelstad og Einar Sverdrup et spennende samarbeid som startet med musikkfilmen Science and Blood Test for Higasakite. De jobber også sammen på kortfilmen The Wonders Beneath the Sea (med tilskudd fra NFI), som er i etterarbeid. Sammen skrev de kortfilmen Møterommet (2017) som blant annet mottok Timeglasset og hederlig omtale på Nordic Docs, hybridfilmen Making Sense Together og kortfilmen Den grønne dalen (2018), som mottok Gullstolen. De arbeider med flere prosjekter, bla. spillefilmen Det godes problem. Sverdrup er utdannet fra Den danske Filmskolen, og debuterte som manusforfatter i Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen «De umoralske» (2013), som ble tatt ut til prestisjetunge Toronto Film Festival.

Illustrasjon: Koseptutvikling: Jørgen Stangeby Larsen/Ale Bravo

Om prosjektet

Sjanger
Hybrid
Produsent
Tonje Alice Madsen, Ellen Ugelstad
Produksjonsselskap
Twentyone Pictures AS
Regissør
Ellen Ugelstad
Manusforfatter
Ellen Ugelstad, Einar Sverdrup

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
28.06.2019
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Nye veier, utvikling/produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
12.11.2020
Tilskudd gitt:
370.000 kroner
Konsulentvurdering:
Ellen Ugelstad markerer seg med et unikt filmkunstnerskap som er genuint forankret i ett tema hun behandler med stadig nye innfallsvinkler. Hun bidrar slik sett også til mangfold på lerretet, ved at hun setter søkelys på en gruppe med en svak stemme i fellesskapet. I tillegg er Ellen unik fordi hun lager filmer ut fra en usedvanlig tydelig og ofte konseptuell regivisjon - hun lager rett og slett filmer som er annerledes enn alle andre. Ofte, som her, jobber hun mot hybrid. Her er kunstnerisk vågemot, klar regivisjon og et sterkt ønske om å sette dagsorden med en film som vil mye - både innholdsmessig og formmessig.
Konsulent:
Eirin Gjørv