Norsk filminstitutt

To brødre fra landsbygda i Kambodsja lager romantiske musikkvideoer i storbyen Phnom Penh. En har armer, den andre ikke. Det finnes få karakterdrevne filmer om hva som skjer når krigens konsekvenser fortsetter over i fredstid, og enda færre fra det hypermoderne og unge miljøet i Kambodsja’s hovedstad. Familien Pong viser begge. Deres mellommenneskelige forhold og kontrasterende livsstiler skaper gjenkjennelse og empati. De setter etterkrigstid i et universelt perspektiv.

Om regissør og manusforfatter

Filmen regisseres av prisbelønte Zaradasht Ahmed, som vant hovedprisen på IDFA for sin forrige dokumentarfilm, Nowhere to Hide, også den produsent av Munthe-Kaas for Ten Thousand Images.  Den har gått sin seiersgang på festivaler over hele verden, og regissøren har også sittet i flere juryer.
Zaradash Ahmeds har laget flere dokumentarer for norsk og svensk TV, hans Veien til Diyarbekir ble bl.a. nominert til Prix Europe i 2011. Hans flerspråklige og flerkulturelle bakgrunn gjør at hans filmatiske fortellinger kommuniserer i til flere publikumsgrupper i flere kultur- og språkområder. Zaradash Ahmed kommer fra Sulaimaniyah i irakisk Kurdistan. Han kom til Norge i 1995, og har bakgrunn som artist, journalist og filmskaper. Han arbeider hovedsakelig som dokumentarfilmskaper, og har regissert filmer som Forfulgte (2008), The Road to Diyarbekir (2010) og Fata Morgana (2013).

Ahmed har skrevet manus sammen med produsent Mette Cheng Munthe-Kaas, som han også har jobbet med tidligere. Hun er en erfaren og prisbelønt produsent, som har produsert en rekke dokumentarfilmer og internasjonale samproduksjoner. Den nederlandske samproduksjonen Angels of Diamond Street, hadde premiere på IDFA i fjor. No Word for Worry (2014) vant bl.a. publikumsprisen under Eurodok og pris for beste dokumentar på Kortfilmfestivalen og ble vist på en rekke festivaler.
 

Om prosjektet

Produsent
Mette Cheng Munthe-Kaas
Produksjonsselskap
Ten Thousand Images AS
Regissør
Zaradasht Ahmed
Manusforfatter
Zaradasht Ahmed

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
02.12.2019
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Helle Hansen
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
08.05.2020
Tilskudd gitt:
1.350.000 kroner
Totalbudsjett:
5.563.969 kroner
Konsulentvurdering:
Teamet har vist at det er muligt at skabe tillid til en hel familie, hvoraf regissøren for år tilbage optog at den yngste søn mistede sine hænder pga en landmine. I denne film ønskes at skabe et tæt og karakterdrevet indblik i, hvordan krigen fortsat har sit tag i Kambodsjas befolkning. De to brødre rejser til hovedstaden Phnom Penh for at skabe en levevej som musikvideokunstnere, men konkurrencen er hård. Heng, der ikke har hænder, trænger til kursus, men hos mor og far i landsbyen ejer banken allerede markerne. Dette et nært og universielt portræt af ungdommen, der forsøger at frigøre sig og slå igennem, langt hjemmefra. Den ene med hænder den anden uden.
Konsulent:
Helle Hansen