Norsk filminstitutt

Seks autentiske grensehistorier over hele Europa avslører det kontroversielle og komplekse i hvordan mennesker lever og samhandler tett på grenser mellom nasjonalstater.

1)   «Nye Grenser -KUPA»:  Kupa var tidligere en stor elv av nasjonal betydning for det samlede Jugoslavia. Nå en grense som skiller og forbinder Slovenia og Kroatia. 

2) «Forgotten Borders» henter sin handling fra grenseområdet mellom Hviterussland og Lithauen. Det som en gang ikke var til hinder for å besøke gode venner på andre siden av grensa, er nå blitt en ugjennomtrengelig labyrint av visa, kontroller og andre byråkratiske hindringer.

3) «Troubled Borders» foregår på grensa mellom det delte Irland, der grensen til Nord-Irland er et stridstema i en tid da Storbritannia forhandler og gjennomfører Brexit. 

4) «Radji» (bilde) handler om reindriftsfamilier på grensa mellom Norge og Sverige i en situasjon der de to nasjonalstatene de siste 20 årene ikke har klart å enes om grenseavtalen som regulerer den tradisjonelle reindriften som foregår på tvers av grensene. 

5) «Disputed Borders- Kaliningrad Oblast».  Kaliningrad Oblast er en russisk enklave som er fullstendig avskåret fra moderlandet og omgitt av EU på alle kanter. I grenseområdet mot Lithauen er det en ornitologisk stasjon på hver side av grensen.  Begge stasjoner fanger og merker de samme trekkfuglene. Det gjelder å sette sitt nasjonale preg på flest mulig.

6) «Utopian Borders – Liberland». Midt i grense-elva Danube mellom Kroatia og Slovenia, der den blodige krigen på Balkan raste for fullt, er der en stor sanddyne som i dag regnes som «ingenmannsland». En eksentrisk tsjekkisk politiker prøver å etablere sanddynen som en egen nasjon, Liberland. 

Om produsent og regissør: 

Karl Emil Rikardsen er eier, produsent og regissør i Relation04 Media. Han er utdannet ved medielinja i Volda, og har produsert og samprodusert en rekke dokumentarfilmer. Han har laget flere dokumentarfilmer for og med barn og unge, blant annet gjennom serien Kulejenter for NRK. Han har også jobbet med historier om dyr, som i dokumentarserien Salt og Pepper, om bjørnungene i dyreparken Polar Zoo, og nå sist dokumentaren Kamel sammen med kollega Knut Skoglund.


Serien regisseres av sju forskjellige regissører fra forskjellige land. Manusforfatter er belgiske Frederik Nicolai. Han har produsert og skrevet manus til en lang rekke dokumentar og fiksjonsprosjekter – alt fra korte, lange og serier. De siste årene har han spesialisert seg på dokumentar, og har mer enn 40 dokumentarprosjekter på CV-en, flere av dem større samproduksjoner.
Svensk-samiske John E. Utsi skal regissere en av episodene sammen med Georg Götmark. Denne handler om en gruppe reindriftsamer langs grensa mellom Norge og Sverige, der nasjonalstatene ikke klarer å bli enige om vilkårene for deling av reinbeiter.

Om prosjektet

Produsent
Frederik Nikolai og Eric Gossens (Belgia), Karl Emil Rikardsen (Norge) Georg Götmark og John Erling Utsi (Sverige), Lukas Trimonis (Lithauen), Ljubo Zdejelaveric (Kroatia) Viva Videnovic (Slovenia)
Produksjonsselskap
Off World (Belgia)
Samprodusent
Karl Emil Rikardsen
Co-produksjonsselskap
Relation04 Media AS
Regissør
Anna Savchenko, Annabel Verbeke, Georg Götmark/ John E. Utsi, Ross McClean, Tiha K. Gudac, Vytautas Puidokas
Manusforfatter
Frederik Nicolai

Tildelinger

Fase:
Produksjon
Dato:
20.03.2020
Tilskudd gitt:
250.000 kroner
Totalbudsjett:
12.158.654 kroner
Budsjett norsk andel:
968.062 kroner
Konsulent:
Helle Hansen