Norsk filminstitutt

Kan man gå fra diktatur til demokrati med et pennestrøk? Journalistene i tv-stasjonen The Democratic Voice of Burma (DVB) tester grensene for ytringsfrihet i det nyfødte demokratiet i hjemlandet Myanmar.

Hvordan kan et av verdens verste diktaturer bli et demokrati over natten? Hvor langt er det fra politiske beslutninger i gullforgylte saler til praktisk utøvelse av ytringsfrihet i et område der de gamle strukturene fremdeles holder stand? Tør vanlige folk i det hele tatt å snakke med journalistene om hvordan de har det? Og hva skjer når drømmen om demokrati i ditt hjemland langt borte møter virkeligheten i et land du ikke lenger kjenner?

«Democracy Road» følger redaktør Aye Chan Naing, reporter Than Win Htut og kollegaene i The Democratic Voice of Burma. Etter mange års kamp for demokrati i hjemlandet sitt fra eksil i Oslo, skal de nå jobbe som frie journalister i Myanmar (tidligere kjent som Burma). Det å vende tilbake har vært målet og drømmen gjennom to tiår i Norge, men som så ofte når drømmer går i oppfyllelse, er det mye som er annerledes enn man hadde forestilt seg. Også for Aye Chan og Than Win Htut.

Regissør og manusforfatter

Regissør og manusforfatter Turid Rogne har tidligere regissert «Burmas stemme» (2011) for Alligator Film AS, og har også siden 2005 regissert og produsert flere dokumentarfilmer og kortfilmer for Aldeles AS som er vist på en rekke festivaler og fjernsyn. Hun har i tillegg en bakgrunn som nyhets- og kulturreporter, videojournalist og vaktsjef fra NRK Hordaland.

Produsent og produksjonsselskap

Produsent Elisabeth Kleppe har bred erfaring som produsent, og har flere dokumentarfilmer, kunstfilm, animasjonsprosjekter og tv-serier i produksjon og utvikling. Elisabeth har siden 2001 regissert og produsert film både for tv og andre plattformer, og har eid og drevet produksjonsselskapet Aldeles sammen med Turid Rogne i ti år.

Kontaktperson

Elisabeth Kleppe
Produsent, Aldeles AS
Telefon: 922 46 985
E-post: elisabeth@aldeles.no

Om prosjektet

Produsent
Elisabeth Kleppe
Produksjonsselskap
Aldeles AS
Regissør
Turid Rogne
Manusforfatter
Turid Rogne

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
07.05.2015
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Totalbudsjett:
3.140.469 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er regissør Turid Rognes andre film om Burma, etter filmen «Burmas stemme» (2011). Nå vender journalistene hjem for å oppleve det nyfødte demokratiet i deres hjemland. Hvordan oppleves det å vende hjem? Er det slik de så for seg? Rogne har jobbet lenge med prosjektet og gjennom sitt utrettelige arbeid og mangeårige tillitsforhold til DVB, har hun fått en helt unik tilgang til både demokratibevegelsen og reformvennlige styresmakter i Naypyidaw. Dette har gitt en enestående mulighet til å lage en film som gir et innblikk i et land som har vært lukket for verden i et halvt hundreår.
Konsulent:
Even G. Benestad