Norsk filminstitutt

92 år gamle John Hoiland driver sin enorme ranch i Montana helt alene. Som sønn av en norsk innvandrer, har han blitt oppdratt til å arbeide hardt og leve nøysomt. Rikfolk står i kø for å kjøpe eiendommen hans. Men Johns lykke ligger ikke i verdien av ranchen, den er forankret i friheten til å arbeide på egen jord.

Om regissør og manusforfatter

Regissør Frode Fimland er utdannet fra medielinja på Høgskulen i Volda, og har jobbet med film og TV-produksjon i Bergen siden 1986, både som regissør, fotograf og produsent. Han har lagd en lang rekke dokumentarfilmer, både innenlands og utenlands, best kjent er kanskje Søsken til evig tid, som gikk både på kino og på TV, og oppfølgeren Søsken til evig tid - Amerikareisa. Her sto Fimland både for foto, regi og produksjon. Han driver selskapet FIMfilm.

Denne gangen har han med seg den erfarne produsenten Elisabeth Kleppe, som også produserte Søsken til evig tid – Amerikareisa, både på manus og som produsent. Kleppe har produsert og regissert en rekke dokumentarfilmer, og har jobbet med Fimland på flere prosjekter.

Om prosjektet

Produsent
Elisabeth Kleppe
Produksjonsselskap
FIMFilm AS
Regissør
Frode Fimland
Manusforfatter
Elisabeth Kleppe, Frode Fimland

Tildelinger

Fase:
Utvikling
Dato:
11.04.2019
Tilskudd gitt:
700.000 kroner
Totalbudsjett:
1.996.412 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Fase:
Produksjon
Dato:
07.02.2020
Tilskudd gitt:
1.000.000 kroner
Totalbudsjett:
4.657.987 kroner
Konsulentvurdering:
Hva er lykke? Og hva kan gi et lykkelig liv? Dette er spørsmål regissør Frode Fimland har utforsket i flere prosjekt. Også i Den siste norske cowboy evner Filmland å se det gode liv i det nøysomme, harde arbeidet, nært dyr og natur. Regissøren veksler mellom store bilder og tette portretter i et langsomt tempo, som tar publikum inn i en livsrytme og et univers som åpner for undring og refleksjon. Evnen til å la publikum oppleve det store i det lille har gjort Filmland til en folkekjær dokumentarfilmskaper. Jeg tror Den siste norske cowboy vil kunne gi et publikum på begge sider av Atlanterhavet et perspektiv på egen livsrytme og forbruk. I tillegg tror jeg filmen vi bli tatt godt imot av et kjernepublikum på norske kinoer som vil verdsette å bli invitert inn i nok en varm, stillferdig og storslagen visuell reise av Fimland.
Konsulent:
Eirin Gjørv