Norsk filminstitutt

I februar 2014 la en gruppe på fem finske dykkere ut på et ekstremt farlig oppdrag; å dykke gjennom en fem kilometer lang og 130 meter dyp grotte i Plurdalen i Norge. Halvveis i dykket gikk ting fryktelig galt. To av dykkerne druknet. Tre overlevde på mirakuløst vis. Et britisk/norsk team satt i gang en operasjon for å hente opp de avdøde dykkerne, men operasjonen ble avbrutt på grunn av farlige forhold samt at inngangen til hulen var sperret. Patte, Vesku og Kai, de overlevende etter ulykken, fikk med seg sin venn Sami og planla å hente kroppene opp på egenhånd, men denne gangen i all hemmelighet. Diving into the unknown er mer enn bare et innblikk i et hemmelig oppdrag; det er også historien om gruppens vennskap og deres forsøk på å forsone seg med at to av deres venner døde.

Om regissør og produsent

Juan Reina er en finsk/spansk dokumentarregissør. Filmene hans er blitt tildelt priser og nominasjoner på festivaler verden rundt, og han har regissert filmer og serier for blant annet National Geographic, Channel 4, YLE, og MTV 3 Finland.

Den finske hovedprodusenten Juho Harjula i Monami Agency har bakgrunn fra reklame- og fjernynsproduksjon, og Monami Agency har flere sterke internasjonale prosjekter.

Norsk produsent er Fuglene AS ved Gudmundur Gunnarsson og Therese Naustdal. Gudmundur Gunnarsson har langt erfaring fra etterarbeid, og jobber nå som produsent. Therese Naustdal har også bred erfaring fra filmbransjen, blant annet som linjeprodusent for filmer som Oslo, 31. August og Blind.

Norsk kunstnerisk bidrag består av lyddesign, komponist og fargekorrigering, og lyd og musikk er en viktig del av denne filmen. Totalbudsjett for prosjektet er på 3.880.000 kroner, og norsk andel av totalen er 625.000 kroner, en andel på ca 17 %. Tilskuddet fra Norsk filminstitutt tilsvarer 12 % av totalbudsjettet og 71 % av norsk andel.

Kontaktperson

Therese Naustdal
Produsent, Fuglene AS
Telefon: 922 49 687
E-post: therese@fuglene.no

Om prosjektet

Produsent
Juho Harjula
Produksjonsselskap
Monami Agency
Regissør
Juan Reina
Manusforfatter
Juan Reina

Tildelinger

Ordning:
Samproduksjon av dokumentar med utenlandsk hovedprodusent
Fase:
Produksjon
Dato:
11.03.2015
Tilskudd gitt:
440.000 kroner
Totalbudsjett:
3.880.000 kroner
Budsjett norsk andel:
625.000 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er et spesielt prosjekt siden det startet før ulykken i Plurdalen. En dokumentar begynte som noe, men den har blitt til noe annet. Den kan bli unik. Filmen forteller om en redningsaksjon, og om hvordan en gruppe mennesker vil trosse alle farer for å hente opp døde venner fra dypet. Eller er det slik? Dette er ekstremsport og ulykker skjer… Er det en måte å komme seg tilbake til dypet på? Er aksjonen noe de kan bruke ovenfor sin familie for å rettferdiggjøre det og igjen dykke ned i farefulle dyp? Dette er en film om frykt, lidenskap og vennskap, men også om de som venter hjemme. Filmen har stort potensiale til å bli et drama der vi hele tiden undres og stiller spørsmål ved karakterenes valg. Teknisk kommer filmen også til å bli av svært høy kvalitet. Publikum kommer virkelig til å være med på en reise ned i det mørkeste dyp.