Norsk filminstitutt

I Dugma – the Button gir regissør Pål Refsdal et annet og nært bilde av de islamske opprørerne i al-Qaida. Gjennom regissørens blikk blir de fremstilt som mennesker og ikke religiøse fanatikere. Filmen følger fire karakterer fra al-Qaidas såkalte martyr-liste som forteller om sine personlige sorger og gleder, håp og tvil. De er alle forberedt på ofre livet i krigen mot Assad-regimet. De skal kjøre en lastebil med tonnevis med sprengstoff mot fiendens linjer og trykke på knappen, som på arabisk heter Dugma.

Dugma – The Button søker å bryte med vestlige fordommer. Dette er ubehagelig, samtidig som det er fascinerende for oss som ser på. Vi er ikke vant til å se på fienden som mennesker slik som oss. Samtidig gir filmen et komplett motsatt bilde av al-Qaida fra det de selv ønsker å vise. Hovedpersonene våre er ikke verken smarte eller sterke krigere, og de vi ser i Dugma ligner lite på heltene fra al-Qaidas propagandafilmer.

Regissør og manusforfatter

Pål Refsdal har både manus og regi på filmen. Han har bred erfaring som reporter og filmfotograf for både norske og utenlandske tv-kanaler, og har tidligere regissert filmen Taliban Behind the Masks, som ble vist på 15 fjernsynskanaler verden over, deriblant CNN.

Om prosjektet

Produsent
Ingvil Giske
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS

Tildelinger

Arena:
IDFA
Dato:
30.11.2016
Tilskudd gitt:
62.756 kroner
Arena:
Hot Docs Toronto
Dato:
26.05.2016
Tilskudd gitt:
123.684 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
15.09.2015
Tilskudd gitt:
1.400.000 kroner
Konsulentvurdering:
Dugma - the Button følger fire menn som står på al-Quidas martyr-liste i kampen mot det syriske regime mens de venter på å bli utkalt til sitt siste oppdrag. Ved å følge det daglige livet til al-Qaidas mest fryktede medlemmer, ønsker regissør Pål Refsdal å vise et annet bilde av fienden enn det vi vanligvis møter i media, og et annet bilde enn det de gjerne fremstiller av seg selv. Vi møter dem ikke som soldater, men som mennesker, med håp og drømmer, usikkerhet og selvironi. Denne filmen vil kunne bringe nye perspektiver og ny innsikt i en svært aktuell, kompleks og smertefull konflikt. Filmen har et betydelig potensiale for tv-visning og deltagelse på festivaler verden over basert på regissørens tidligere filmer og filmens brennaktuelle tema. Den er allerede innkjøpt av WDR og BBC Arabic og har gode muligheter for å bli vist på viktige festivaler for dokumentarfilm.
Konsulent:
KriStine Ann Skaret
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
13.02.2014
Tilskudd gitt:
550.000 kroner
Konsulent:
KriStine Ann Skaret