Norsk filminstitutt

«Lars Faen» var Norges største hvalskytter med over 7000 hval på samvittigheten. Gjennom historien til «Lars Faen» får vi også historien om Norge som stormakt på hvalfangst.

Om regissør og manusforfatter

Mirko Stopar er utdannet innen regi og manus fra hjembyen Buenos Aires, og har laget både kortfilm og dokumentar. Langdokumentaren Nitrate Flames, et portrett av den avdøde skuespilleren Renee Falconettis liv, hadde norsk premiere på Eurodok 2014, og internasjonal premiere på CPH:DOX. Kortfilmen The Great Indoors vant flere priser, og Kan du snakke (2011), deltok på flere festivaler.
Denne filmen er den tredje Stopar lager i tospann med produsent Tore Buvarp i Fenris. De jobber også med dokumentaren Havfruen om bord, som er utviklet gjennom Nye veier, og nylig fikk produksjonstilskudd
 

Om prosjektet

Produksjonsselskap
Fenris Film

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
20.05.2016
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
28.05.2015
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
17.01.2020
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Totalbudsjett:
2.880.250 kroner
Konsulentvurdering:
En Djevel med Harpun vil bli en karakterdreven film som utforsker et halvt århundre med norsk hvalfangst i Antarktis gjennom livet og karrieren til Lars «Faen" Andersen, skytteren som har ubegripelig 7000 hval på samvittigheten. Født i fattige kår bygget Andersen seg opp som millionær og folkehelt, før han ble NS-medlem og etter hvert landssvikeren som flyttet til Argentina og prøvde å bygge opp en videre hvalfangstkarriere derfra. Fortellingen om «Lars Faen» favner også fortellingen om en epoke. Hvalfangstindustrien hevdes å ha vært like viktig for Norge som oljeindustrien i dag. Historien utspiller seg på en internasjonal arena hvor både mannen og epokens undergang preges av grådighet, besettelse og manglende bærekraft. De opplagte parallellene til utnyttelsen av andre naturressurser i dag gir filmen relevans utover det besnærende og mørke i selve karakterdrama om «Lars Faen». Filmen co-produseres med Argentina, hvor den i likhet med Stopars forrige film, Nitrate Flames, skal ha kinodistribusjon i Argentina. Filmen har internasjonale festivalambisjoner og skal finne både et ungt og et mer voksent publikum på TV og på spesialvisninger i Norge. «En djevel med harpun» inngår i regissør Mirko Stopar og Fenris Film sin dokumentarfilm-noir-triologi. Stopar har også i denne filmen en ambisjon å videreutvikle et komplekst formuttrykk for «den gang da» fortellinger. Jeg tror at hans særegne visuelle talent sammen med hans interesse for å portrettere sterke og skakkjørte karakterer, vi gi oss et originalt og visuelt kraftfullt karakterdrama som vil evne å skape perspektiv og refleksjon i publikum både hjemme og internasjonalt.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Fase:
Produksjon
Dato:
09.06.2020
Tilskudd gitt:
80.010 kroner