Norsk filminstitutt

En finsk-somalisk familie mottar nyheten om at det er funnet gull og kobber på tomta deres i hjemlandet. Etter 25 år i Finland, tar far Mustafe med seg sin kone og sine to barn til Somalia for å grave etter gull.  

Om regissør og manusforfatter

Inka Achté er forfatter og regissør, utdannet ved Universitetet i Lahti og National Film and Television School i Finland. Hun jobber i hovedsak med dokumentarfilm, og har vunnet flere priser for sine filmer. Hun regisserte filmen Boys Who Like Girls i 2018, også den en samproduksjon med norske UpNorth Film.

Denne gangen er Ingrid Galadriel Aune Falch norsk medprodusent. UpNorth Film har produsert en rekke prisvinnende dokumentarfilmer, og holder til både i Trondheim og Oslo. Aune Falch har en master i teaterproduksjon fra Institutt for kunst og medievitenskap ved NTNU, og har jobbet som dokumentarfilmprodusent i UpNorth siden 2017.

Ove R. Jensen fra Auto Images er svensk samprodusent.

Manusforfatter Hanna Karppinen er filmutdannet fra New York og Helsinki, spesialisert innen dokumentarmanus. Hun har regissert og produsert en rekke dokumentarfilmer og tv-serier.

Om prosjektet

Produsent
Liisa Karpo
Produksjonsselskap
Napa Films oy
Samprodusent
Ingrid Galadriel Aune Falch
Co-produksjonsselskap
UpNorth Film AS
Regissør
Inka Achte
Manusforfatter
Hanna Karppinen

Tildelinger

Ordning:
Samproduksjon av dokumentar med utenlandsk hovedprodusent
Fase:
Produksjon
Dato:
10.12.2019
Tilskudd gitt:
320.000 kroner
Totalbudsjett:
5.059.702 kroner
Konsulentvurdering:
I Gold Miners forlater en familie ett av verdens tryggeste land, Finland, for – bokstavelig talt - å lete etter gull i krigsherjede Somalia. Dette blir en overraskende, kompleks og spennende fortelling om både drømmer og identitet. Det er solid team bak filmen både i Finland, Sverige og Norge, og jeg føler meg sikker på at filmen vil oppleves relevant for et norsk publikum på flere plan. Ved å følge en ressurssterk og moderne somalisk familie fra Norden tilbake til Somalia, med de kultursjokk de der opplever, settes også vårt eget samfunn i perspektiv. Norge skal bidra med blant annet komponist og lydetterarbeid på filmen som har sterke internasjonale ambisjoner, og som produseres med en gruppe produsenter som har langsiktige ambisjoner for samarbeidet på kryss av landegrensene i Norden. Gold Miners blir en spennende fortelling som også gir den klassiske historien om å grave etter gull, selv i det mest karrige landskap, en original og ny vri.
Konsulent:
Eirin Gjørv