Norsk filminstitutt

Gråsonen er en kort dokumentarfilm om tre unge, norske menn som er dømt for festrelaterte overgrep. Filmen stiller spørsmål ved hvorfor slike overgrep er så vanlig i Norge, og hvordan det er å leve med en dom som sier at du er en voldtektsmann. 

Foto: Lars Erlend Tubaas Øymo

Om regissør og produsent

Signe Rosenlund-Hauglid har en bachelor i journalistikk fra OsloMet (2017) hvor hun også studerte kreativ dokumentarregi (2019). Eksamensfilmen Kor Faen Blei Det Av Norge? deltok i New Nordic Voice-programmet under Nordisk Panorama i 2020. Hennes siste film Not in Tanzania, en kortdokumentar om skeive i Tanzania, vant hederlig omtale under BIFF i 2020. Signe har jobbet som journalist i blant annet VG, Klassekampen og Morgenbladet. 

Produsenter er erfarne Stray Dog Productions AS, som nylig har produsert den prisvinnenede dokumentaren Odelsgut og fantefølge, og kortdokumentaren Fortellinger fra dusjen, som nylig vant en pris under Nordisk Panorama.

Om prosjektet

Produsent
KriStine Ann Skaret, Sarah Winge-Sørensen
Produksjonsselskap
Stray Dog Productions AS
Regissør
Signe Rosenlund Hauglid
Manusforfatter
Signe Rosenlund Hauglid

Tildelinger

Ordning:
Nye veier, utvikling/produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
29.05.2020
Tilskudd gitt:
520.000 kroner
Konsulentvurdering:
Jeg synes det er prisverdig at Signe Rosenlund Hauglid her har vilje til å gå inn å belyse hvordan unge menn har opplevd forløpet rundt festvoldtektene de er dømt for, med påfølgende soning. Hun ønsker med dette å sette søkelys på alvor og konsekvenser av festvoldtekter. At Hauglid her også våger å gå inn i filmen selv, og balansere perspektivene med sin egen fortelling, vitner om stort vågemot. Teamet er svært samkjørte, og filmen inngår i et større prosjekt med en til dels ung målgruppe. Her har vi et relativt ungt regitalent med vilje til å sette dagsorden i en film som også blir personlig. Jeg føler meg trygg på at Gråsonen kan bli en kompleks, men også spennende film som jeg tror vil nå bredt i sin målgruppe, og få stor betydning for denne.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
22.10.2021
Tilskudd gitt:
830.000 kroner
Totalbudsjett:
1.630.670 kroner
Konsulentvurdering:
Gråsonen blir en viktig dokumentarfilm om skam, stigma og stillheten som følger når et ungt menneske blir dømt for seksuelle overgrep på fest. En film som våger å stille spørsmål ved hvorfor unge menn begår slike handlinger, men også hvordan det å bli utsatt for seksuelle overgrep på fest fra én du kjenner, endrer et liv. Signe Rosenlund- Hauglid er et nytt talent som allerede har vist et sterkt visuelt blikk sammen med evnen til å få unik tilgang i svært ulike miljø. I dette prosjektet skal hun strekke seg enda lengre. Her er stort kunstnerisk vågemot, og store utfordringer både etisk, praktisk og personlig. Signe Rosenlund-Hauglid skal her jobbe i godt samarbeid med drevne produsenter i Stray Dog, og sammen har de klare visjoner for både filmen, men også andre prosjekter som følger filmen. Prosjektet har stor relevans for en ung målgruppe, og teamet vil sammen også jobbe målrettet med outreach og impact ut fra en sterk drivkraft om å nå og påvirke målgruppene med intensjon om å forebygge. Jeg tror dette kan bli en viktig film for mange, og jeg blir imponert når jeg ser vågemot i det omfang Signe Rosenlund-Hauglid mobilisere i dette prosjektet.
Konsulent:
Eirin Gjørv