Norsk filminstitutt

Under Irak-krigen får en bonde fra Aldore en gjest som må skjules for familie, venner og 150.000 amerikanere som jakter på ham. Gjesten er Iraks president Saddam Hussein.

Dette er beretningen til en helt vanlig mann, som en kveld fikk besøk av Saddam Hussein. Bonden Alaa fra Aldore ble i løpet av 235 dager Saddams livvakt, kokk, sjåfør, frisør, rådgiver og til slutt hans venn. Dette er hans historie.

Om regissør og manusforfatter

Halkawt Mustafa er en norsk-kurdisk regissør, produsent og manusforfatter, utdannet ved Film Akademia i Oslo. Han regisserte sin første spillefilm som 23-åring, Rødt Hjerte, som handler om forbudt kjærlighet i Kurdistan. I 2015 laget han dokumentarfilmen Kvinnene IS frykter, som blant annet ble sendt på TV 2, og hans andre spillefilm, El Clásico, kom i 2016. Filmen vant en rekke priser, balnt annet Folkets Amanda og Amanda for beste musikk, samt flere priser på internasjonale festivaler, blant annet i Tribeca. Mustafa har også fått utviklingstilskudd til spillefilmen Snikskytteren for Nordisk Film Production.

Om prosjektet

Produsent
Halkawt Mustafa, Janne Hjeltnes, Anders Hereid
Produksjonsselskap
Hene Films AS
Regissør
Halkawt Mustafa
Manusforfatter
Halkawt Mustafa

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
20.06.2018
Tilskudd gitt:
170.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
28.05.2020
Tilskudd gitt:
1.400.000 kroner
Totalbudsjett:
9.903.060 kroner
Konsulentvurdering:
Regissøren har opnået unik adgang til bonden der gemte Saddam Hussein i 8 måneder, før amerikanske soldater fandt skjulestedet. Dette er bondens, indtil nu, ufortalte historie om hele hændelsesforløbet. Det indgår også visualiseringer og arkivmateriale, der beskriver krigen, stemningen og tiden omkring Saddams regime. Regissøren har jobbet vedholdende, og da han selv er kurder, har han forståelse for at jobbe i Irak, kulturen og sproget. Denne unikke film giver ordet til bonden og fortæller hvad der skete, hvordan det skete og hvorfor han valgte at hjælpe Saddam. Halkawt Mustafa har et fint blik for det store i det små.
Konsulent:
Helle Hansen