Norsk filminstitutt

Holleia er en naturfilm gjort på en annerledes måte. Den blander realistiske, dramatiske og vakre naturskildringer med fiksjon og mytiske elementer, og henter sitater fra kjente fortellinger og villmarksromaner. Gjennom en anonym villmarks-person, Skogmannen, vil vi oppleve to utvalgte, tenkte plasser i Holleia; møtet med en tiurleik, og med et trolltjern. Det første vil være en sterk assosiasjon til Peter Christen Asbjørnsens klassiker om ”En tiurleik i Holleia” og den andre med klare assosiasjoner til Theodor Kittelsens kunstverk fra det skremmende myrtjernet, om Nøkken.

Dokumentaren skal vises i to deler på NRK.

Regissør, manusforfatter og produsent

Naturbilder AS og Arne Nævra har lang erfaring med naturfilmer, og står blant annet bak NRK-serien Norske naturperler, Antarktis – en eventyrlig seilas, Vi på Langedrag og en rekke andre dokumentarer og serier. Torgeir Beck Lande hadde regi og produksjon på Norske naturperler sammen med Nævra, i tillegg til foto, og har hatt foto på en rekke naturfilmer og serier. Naturbilder AS er en av de sentrale leverandørene til NRK, og leverer også til internasjonale selskaper som blant annet BBC.

Manuset er skrevet av Arne Nævra og forfatteren Gert Nygårdshaug. Nygårdshaugs forfatterskap spenner fra barnebøker til krim og en samling folkeeventyr fra Nord-Østerdal. Han er mest kjent for sine kriminalromaner om Fredric Drum, samt øko-trilogien som starter med romanen Mengele Zoo.

Kontaktperson

Arne Nævra
Produsent, Naturbilder AS
Telefon: 992 53 738
E-post: arne@naturbilder.no

Om prosjektet

Produsent
Arne Nævra
Produksjonsselskap
Naturbilder AS
Regissør
Arne Nævra og Torgeir Beck Lande
Manusforfatter
Arne Nævra og Gert Nygårdshaug

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
11.02.2015
Tilskudd gitt:
565.000 kroner
Totalbudsjett:
2.495.000 kroner
Konsulentvurdering:
Holleia er en poetisk naturfilm med mytiske elementer og referanser til norsk kunst- og litteraturhistorie. Naturbilder AS har svært solid erfaring med produksjon av naturfilm, og selger sine produksjoner internasjonalt. De bidrar til å utvikle naturfilmsjangeren inn i fortellende, dramaturgiske historier, med mye kunnskap og stor underholdningsverdi. I dette prosjektet sprenger de sjangerkonvensjoner ved å legge inn en poetisk, assosierende og reflekterende fortellerstemme, skrevet av forfatteren Gert Nygårdshaug, og antydende animasjoner, for eksempel i form av refleksjoner av kjente kunstverk som speiler seg i dype tjern. Det er et sjangerbrytende konsept, som videreutvikler naturfilmens form og fortelling, og som med et originalt grep formidler norsk kultur og kunsthistorie.
Konsulent:
KriStine Ann Skaret