Norsk filminstitutt

Islamisten begynte som en film om Ubaydullah Hussein, kjent som lederen bak "profeten Ummah" som rekrutterer islamister som ønsker å reise til Syria og Irak. Under filmingen treffer filmteamet to norske revertitter (konvertitter) som reiser til Syria. Den ene dør, mens den andre blir arrestert på Landvetter Flyplass i Gøteborg. Opptakene av den arresterte konvertitten ble beslaglagt av PST, og teamet har filmet rettstvisten mellom Curry Film/ Ulrik Imtiaz Rolfsen og PST - som endte med seier i Høyesterett. En sak som har fått stor oppmerksomhet i media, både i Norge men også internasjonalt. Filmen er strukturert rundt denne vendingen, der spørsmålet om ytringsfriheten grenser får et helt annet perspektiv underveis i prosessen.

Om regi, manus og produsent

Ulrik Imtiaz Rolfsen har regissert flere spillefilmer blant annet Haram (2014), Den siste revejakta (2008) og dokumentaren Frivillig tvang for Brennpunkt. Han har bakgrunn fra musikkvideoer og reklamefilmer, og langfilmdebuterte med thrilleren Izzat i 2005. Han fikk også stor suksess med tv-serien Taxi (2011). Rolfsen har vært en sterk stemme i debatten omkring innvandring / islam, og har høy medieprofil etter høyesterettssaken mot PST. Flimmer film er et erfarent selskap som bla står bak filmen Drone, som fikk stor oppmerksomhet både ute og hjemme i fjor.

Om prosjektet

Produsent
Lars Løge
Produksjonsselskap
Flimmer Film AS
Regissør
Ulrik Imtiaz Rolfsen, Adil Khan Farooq
Manusforfatter
Ulrik Imtiaz Rolfsen

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
01.06.2016
Tilskudd gitt:
700.000 kroner
Totalbudsjett:
2.270.840 kroner
Konsulentvurdering:
Islamisten er en film som berører ytringsfrihetens ytterste konsekvenser. Dette prosjektet har tatt mange uventende vendinger underveis, vendinger som nå vil bli inkludert i filmens opprinnelige historie. Denne produksjonen ble selv svært aktuell og relevant i forhold til sin egen tematikk; I hvilken grad ønsker vi å gi en stemme til de vi er grunnleggende uenige med, hva er dokumentarfilmens ansvar og agenda, og hvor går grensene for kildevernet? I denne filmen får vi innsyn i dokumentaristene egne utfordringer i prosessen fram mot høyesterett. Filmen forteller en historie som er vesentlig for norsk offentlighet og som også kan ha potensiale for internasjonalt salg.
Konsulent:
KriStine Ann Skaret
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
05.02.2015
Tilskudd gitt:
180.000 kroner
Konsulent:
KriStine Ann Skaret
Arena:
Hot Docs
Dato:
08.06.2017
Tilskudd gitt:
146.169 kroner
Arena:
AFI Docs
Dato:
17.08.2017
Tilskudd gitt:
48.586 kroner
Arena:
IDFA
Dato:
01.12.2017
Tilskudd gitt:
119.880 kroner