Norsk filminstitutt

Kven si dotter er du? er en selvbiografisk animasjonsfilm, skrevet og regissert av Astrid Alma Aakra, som skildrer regissørens oppvekst sammen med sin mor. Far døde tidlig, og mor passet ikke inn i bygdemiljøet der de bodde. Dette utenforskapet preger relasjonen mellom mor og datter sterkt, og forholdet utvikler seg til et sammensurium av kjærlighet, skam, forakt og til sist forsoning. Fortalt i en anekdotisk stil preget av rå humor, men også sorg og sårhet, tar regissør Astrid Aakra et personlig oppgjør med seg selv, sin mor og omgivelsene som formet dem.

Om regissør og produsent

Regissør og manusforfatter Astrid Alma Aakra har sin regi- og producerutdanning fra NRK og har siden 1991 jobbet som henholdsvis regissør, produsent, manusforfatter og animatør. Hun har blant annet jobbet på produksjoner som seriene om Kutoppen, Elias og Blekkulf, i tillegg til filmene om Elias og Blekkulf og har jobbet med produksjonsselskapene Filmkameratene, Qvisten og Mikrofilm. For Mikrofilm hadde hun animasjonsregi på den Oscar-vinnende kortfilmen Den danske dikteren. Aakra har også gjort animasjon for spillefilmer som De umoralske og På balkongen. 

Produsent Turid Rogne har sin journalistikk og dokumentarfilm-utdanning fra Høgskulen i Volda, og har siden 2001 jobbet både som regissør og produsent for dokumentar og kortfilm. Som produsent har hun blant annet stått bak Predikanten (2012), Kapteinen, piloten og sangerinnen (2014), Ras (2019) og Elveleie (2020). Kven si dotter er du? er det første samarbeidet mellom Turid Rogne og Astrid Alma Aakra.

Om prosjektet

Sjanger
Dokumentarfilm
Produsent
Turid Rogne
Produksjonsselskap
Big Spoon Animation AS
Regissør
Astrid Alma Aakra
Manusforfatter
Astrid Alma Aakra

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
25.11.2020
Tilskudd gitt:
1.800.000 kroner
Totalbudsjett:
4.377.167 kroner
Konsulentvurdering:
Astrid Aakra er kjent for sin særegne og også humoristiske strek. I "Kven si dotter er du?" tar hun utgangspunkt i "eigne vrangforestillingar», og går løs og skildrer sitt komplekse og sammensatte forhold til egen mor. Filmen starter med datterens ønske om «å endelig bli kvitt ho", altså mor. Og slutter i savnet etter en mor som har stått der som en påle for henne, hele livet. Filmen «Kven si dotter er du?» blir en selvbiografisk halvtimes animasjonsfilm som skildrer regissørens oppvekst sammen med en mor som ikke passet inn i bygdemiljøet der de bodde, med regissørens tilsvarende lengsel etter alt som var «vanlig». Astrid Aakra sitt personlige oppgjør med seg selv, sin mor og omgivelsene som formet dem, blir en film som rommer gjenkjennelige følelser av både forakt, skam og kjærlighet, i en unik fortellerform. Filmens kjernepublikum er ikke uventet kvinner mellom 40 og 65 år, men jeg tror dette er en film som kan treffe begge kjønn i mange aldre, mange steder i verden. Filmen er allerede forhåndssolgt til Finland, og med en sterk internasjonal salgsagent og Astrid Aakras særegne strek og usentimentale fortellerform og sterke team i ryggen tror jeg dette er en fortelling som vil kunne engasjere i mange publikumsgrupper både i og utenfor Norge.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
10.07.2019
Tilskudd gitt:
135.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
20.04.2018
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
31.10.2017
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv