Norsk filminstitutt

Bilder fra et nordisk drama er en dokumentarfilm som tar oss med inn bak kunstverdenens kulisser. Under overflaten av staselige musumsbygninger og storslåtte utstillinger er ikke alt like vakkert, og i filmen får vi et innblikk i en kunstverden preget av høyt konfliktnivå, store meningsforskjeller og suspekte metoder. Vi blir kjent med den norske kunstneren Aksel Waldemar Johannessen, som etter sin død blir oppdaget og får stor internasjonal suksess. Men kunsteliten i Norge vil overhodet ikke vite av ham. Men hvem er det som bestemmer hva som er god og dårlig kunst?

Om regissør og manusforfatter

Nils Gaup er skuespiller og regissør, og var med på å starte Beaivváš Sámi Teahter, før han i 1987 fikk sitt gjennombrudd som filmskaper med Veiviseren, den første samiske spillefilmen. Den ble nominert til Oscar for beste ikke-engelskspråklige film, og solgt til en lang rekke land. Siden da har Gaup regissert en rekke spillefilmer, blant annet Amanda-vinneren Hodet over vannet (1993), Misery Harbour (1999), Kautokeino-opprøret (2008) og Birkebeinerne (2016). Reisen til Julestjernen. Dette er hans første dokumentarfilm.

Om prosjektet

Produsent
Linn Henriksen
Produksjonsselskap
Paranord Film AS
Regissør
Nils Gaup
Manusforfatter
Nils Gaup

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
06.03.2019
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
09.12.2019
Tilskudd gitt:
1.140.000 kroner
Totalbudsjett:
4.042.790 kroner
Konsulentvurdering:
Hvem bestemmer hvad der er kunst, og kan disse tage fejl? Aksel Waldemar Johannessens malerier har været genstand for foragt i establismentet i Norge, men set som stor kunst i udlandet. Kan begge dele være sandt? Det undersøger den erfarne fiktionsregissør Nils Gaup i filmen, der taler både til kunstinteresserede men i højeste grad også til de som ikke interesserer sig for kunst. Publikum tages med ind i beslutningstagernes magtfulde rum, og det gøres med humor og elegance. Gaup har noget på hjerte i denne første dokumentarfilm, som forhåbentlig ikke er den sidste fra hans hånd.
Konsulent:
Helle Hansen