Norsk filminstitutt

Lebensborn var en tysk, nazistisk velferdsorganisasjon før og under andre verdenskrig for ugifte mødre som hadde barn med tyske soldater. Ideen bak var bygget på völkisch-tenkning og pangermanske forestillinger om å sikre utviklingen av det som ble kalt den «nordiske», «ariske» eller «germanske rasen». Organisasjonen fikk en avlegger i Norge i 1941, og ved siden av Tyskland var Norge det landet med flest slike hjem. Inngangen til livet skulle bli skjellsettende for Lebensborn-barna, de som skulle bli eliten og bære den nasjonalsosialistiske arven videre. Reigssørene ønsker å fortelle historien om Lebensborn, og de har fått med seg flere av barna som på sine eldre dager ønsker å fortelle om sine liv.

Om regissørene (og manus og produsent)

Dokumentarfilmselskapet Mica film ble etablert i 2004 av Hilde K. Kjøs og Karoline Grindaker. De deler på rollene som produsent og regissør, mens Kjøs gjør foto-arbeidet. Mica film og duoen Grindaker/Kjøs står bak blant annet den anerkjente og prisbelønnede filmen Lykkens grøde, som oppnådde seerrekord på NRK. De har tidligere tematisert 2. verdenskrig med filmen Sju kammers - Frontsøstrene, om norske kvinner som pleiet tyske soldater på øst-fronten, som var første film ut i en planlagt trilogi om krigen.

Om prosjektet

Produsent
Hilde K. Kjøs, Karoline Grindaker
Produksjonsselskap
Mica Film
Regissør
Hilde K. Kjøs, Karoline Grindaker
Manusforfatter
Hilde K. Kjøs, Karoline Grindaker

Tildelinger

Fase:
Produksjon
Dato:
02.03.2016
Tilskudd gitt:
1.400.000 kroner
Totalbudsjett:
64.468.44 kroner
Konsulentvurdering:
Etter suksessen med Max Manus har engasjementet blant norske filmskapere til å fortelle historier fra andre verdenskrig tatt fart. Når det er sagt ønsker de fleste fremdeles å formidle de gamle heltehistoriene. Krig har aldri vært glamorøst, ikke en gang på 40-tallet. Det var lovløse tilstander og selv den norske stat fikk skitne fingre. Lebensborn er en slik historie; ofrene var barn som ikke hadde gjort noen valg om hvilken side de stod på. Etter krigen ble små, uskyldige barn utsatt for grove overgrep, umotivert vold og mange stemplet som tilbakestående av det norske folk. Folket skulle ha sin hevn, og det fikk de. Dette er en historie om et av krigens og etterkrigstidens mørkeste kapitler, og jeg tror vi har godt av å se og høre denne historien. Skal vi lære noe av krigens monster kan vi ikke fremstille den som et eventyr eller en magisk drøm. Karoline Grindaker og Hilde K. Kjøs har satt sammen et godt prosjekt der de på en poetisk måte ønsker å la tidligere Lebensborn fortelle om sine opplevelser.
Konsulent:
Even Benestad
Fase:
Utvikling
Dato:
26.10.2016
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Fase:
Utvikling
Dato:
21.11.2014
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Even Benestad
Fase:
Utvikling
Dato:
12.11.2013
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Konsulent:
Even Benestad