Norsk filminstitutt

Regissør Håvard Fossum reiser til noen av de minst demokratiske landene i verden. Han vil finne ut om sensur kan være misforstått og mer komplekst enn vi tror, kanskje til og med positivt. På et uformelt vis tar han oss med inn i sensuristenes univers, for å høre hva de tenker og se om de er bedre mennesker enn vi antar. Tesen testes i møter med notoriske regimer, men kanskje i like stor grad når kameraet snus tilbake på oss selv, og vi konfronteres med våre egne behov til å fortie de som er uenige med oss, her hjemme i vår vestlige del av verden.

Om regissør og manusforfatter

Håvard Fossum siste film Apophenia (2014), som var del av Nye veier, lekte med vår forståelse av bilder. Filmen hadde premiere på Kortfilmfestivalen i Grimstad 2014, og var senere del av blant annet Høstutstillingen og Eurodok. Fossum har også jobbet som fotograf på filmer som Til Ungdommen (2012) og Maikos dans (2015).

Om prosjektet

Produsent
Ingvil Giske
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS
Regissør
Håvard Fossum
Manusforfatter
Håvard Fossum

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
01.06.2016
Tilskudd gitt:
2.000.000 kroner
Totalbudsjett:
7.918.500 kroner
Konsulentvurdering:
Sensur er noe de fleste av oss forbinder med andre land enn vårt eget. Vi har ikke sensur her på berget. Vi kan si hva vi vil. Kan vi det? Eller er det slik at de sosiale kodene skaper en selvsensur som gjør at konkrete lover ikke er nødvendig? Håvard Fossum vil reise verden rundt for å se nærmere på sensuren. Han skal inn i de mest lukkede land i verden for å treffe de som jobber med sensur av det som oppleves som skadelig for folket og deres holdninger. Fossums oppdrag er ikke å fordømme disse menneskene eller det de holder på med. Han stiller spørsmålet om sensur kan være en bra ting. Til og med noe viktig. Håvard Fossum har helt klart valgt et aktuelt tema og han har blitt møtt med åpne armer fra finansører i en rekke land. Fossum viste også med sin forrige film Apophenia at han med snedige midler kan få frem sitt budskap på en måte som skaper både ettertanke og ikke minst debatt.
Konsulent:
Even G. Benestad
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
18.09.2015
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Konsulent:
Even G. Benestad
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
16.04.2015
Tilskudd gitt:
201.700 kroner