Norsk filminstitutt

Liv Grannes fra Mosjøen ble Norges høyest dekorerte kvinne etter 2 verdenskrig. Men både hennes bragder, og Stalin og Churchills «Operasjon Jupiter» på Helgeland, forble i historiens mørke. Liv giftet seg med en av historieskriverne: Jens Christian Hauge. Det hadde vært krig, kjærlighet og svindel. Dette trengte ikke å henge ved hans kone.
I våre arkiver fins mange historier om mennenes innsats. Det er på tide å fortelle om kvinnenes.

Om regissør og manusforfatter

Fredrik Horn Akselsen har regissert, og også skrevet manus til, flere dokumentarer, blant annet Blackhearts (VGTV), Gulosten (NRK), som også er gitt ut som bok, Jakten på nordlyset m.fl. Hans siste dokumentarfilm, Vikings vs Wolves, fikk tilskudd til produksjon fra NFI i fjor. Akselsen har også regissert og skrevet manus til Seriemorderen i Orkdal, historien om Arnfinn Nesset, som nylig ble sendt på TV2. Akselsen har bachelor både i filmvitenskap og film- og TV-produksjon.
 

Om prosjektet

Produsent
Rune H. Trondsen
Produksjonsselskap
Nordicstories Nord AS
Regissør
Fredrik Horn Akselsen
Manusforfatter
Fredrik Horn Akselsen

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
25.03.2020
Tilskudd gitt:
600.000 kroner
Totalbudsjett:
4.490.000 kroner
Konsulentvurdering:
Den ukjente historien om Liv Grannes står ikke tilbake for de mest spennende spionthrillere, og er fra vår egen virkelighet. Liv Grannes er den høyest dekorerte norske kvinne fra 2. verdenskrig, men hennes historie er helt ukjent. Teamet har fått tilgang til Livs sønn og etterlatte brev og dagbøker som gir en unik tilgang til Livs stemme og perspektiv i det kaos hun navigerte seg gjennom i løpet av krigsårene. Slik sett blir dette også en fortelling om det å stå i kaos og krig, og være en aktivt handlende person hvor ens moralske kompass og menneskekunnskap er hva man kan navigere ut fra. Filmen retter seg mot en bred norsk målgruppe i flere alderssegmenter. Regissør Fredrik Horn Akselsen har vist et særegent talent i å finne frem til kompliserte fortellinger fra vår nære historie, og å gi en nærhet og innlevelse til karakterer som har stått i krevende prosesser, og gjenskape disse på en måte som gir engasjement, innlevelse og refleksjon også over vår egen tid. I tillegg til å kaste lys over en ukjent helt fra vår nære historie, tror jeg Nordlands Jeanne d’Arc vil bli en spennende og tankevekkende film om en ukjent hemmelig agent, som også vil gi oss perspektiv på vår egen samtid.
Konsulent:
Eirin Gjørv