Norsk filminstitutt

Knust mellom stormakter, utvisket av fornorskning, frarøvet tradisjonelle næringer og fortrengt av andre folkeslag, ligger den østsamiske kulturen i Norge med brukket rygg. Språket er borte, og de gjenlevende kulturuttrykkene er få.  

Šaamšik er navnet på en skoltesamisk kvinnelue, og på norsk betyr tittelen: Šaamšik - oldemors lue.

Om regissør og manusforfatter

Harry Johansen og Govas har blant annet laget den prisbelønte dokumentaren Kasta på land, som avdekker kyst- og fjordfiskernes tap av rettigheter. 
Siivet AS og Anstein Mikkelsen har laget en rekke kvenske og samiske dokumentarer. Dokumentaren Det tause folkets stille død? var med på å snu utviklingen for kvensk språk og kultur i Norge. Den samiske dansefilmen Guovssahasa nieida er vist på festivaler i alle verdensdeler. 

Om prosjektet

Produsent
Anstein Mikkelsen
Produksjonsselskap
Siivet AS
Regissør
Harry Johansen, Anstein Mikkelsen
Manusforfatter
Harry Johansen, Anstein Mikkelsen

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
06.12.2018
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Totalbudsjett:
1.847.000 kroner
Konsulentvurdering:
Hvad sker der når oprindelige kulturer fortrenges af samfundsudviklingen? Den østsamiske kultur er næsten borte, sprog, traditioner og kultur forsvinder. Hvad betyder det for det Norske samfund? Filmskaberne Harry Johansen og Anstein Mikkelsen giver med dette historiske dokument et indblik i en kultur der snart er forsvundet. Med indlevelse, forståelse og sproglig kyndighed håber jeg dette bliver et stærkt dokument med stoft til eftertanken til nutid og eftertiden.
Konsulent:
Helle Hansen