Norsk filminstitutt

Brannen på Scandinavian Star er fremdeles den største uoppklarte mordsaken i Skandinavia i nyere tid. Natt til 7. april 1990 omkom 159 mennesker, og det er tre avgjørende spørsmål vi aldri har fått svar på: Hvem tente på fergen, hva var motivet, og hvorfor har myndighetene aldri fått oppklart denne saken? I løpet av seks timelange episoder tar serien for seg den komplekse historien om de økonomiske bakmenn med forbindelse til tvilsomme amerikanske forretningsfolk, myndighetenes mangelfulle samarbeid og alle de ubesvarte spørsmålene for å komme nærmere sannheten om hva som egentlig skjedde på Scandinavian Star - og hvilke livslange, menneskelige konsekvenser det har hatt for de overlevende og ofrenes pårørende.

Regissør og manusforfattere

Mikala Krogh gikk ut fra den Den Danske Filmskolen i 2001, og er en institusjon innen dansk dokumentarfilm. Hun utforsker ofte alvorlige og originale temaer i sine prosjekter, og har regissert en rekke dokumentarfilmer. Dette er hennes første serie. Hennes forrige dokumentar, A Year of Hope, viser hvordan gategutter blir rehabilitert på Filippinene. The Newsroom – Off the Record (2014) viste dagliglivet i den kontroversielle danske tabloidavisen Ekstra Bladet.

Manusforfattere er danske Nikolaj Scherfig – en svært erfaren manusforfatter som gjennom årene har skrevet manus til en lang rekke dokumentarer, spillefilmer og tv-serier – blant annet Broen. Med seg har han danske Lars Halskov, en av Danmarks mest anerkjente dokumentarforfattere og gravende journalister. Han har skrevet boka Brannen - Gåten Scandinavian Star (2015). På manus er også norske Martin Gaarder, som har lang erfaring fra norsk tv-produksjon, blant annet fra NRK. I 2010 vant han pris for beste dokumentar i Prix Italia med Operasjon Sjøbris. Gaarder er utdannet journalist.

Om prosjektet

Sjanger
Dokumentarserie
Produsent
Sigurd Mikal Karoliussen, Sigrid Dyekjær, Thomas Heinesen
Produksjonsselskap
Nordisk Film Danmark
Co-produksjonsselskap
Nordisk Film Production AS
Regissør
Mikala Krogh
Manusforfatter
Lars Halskov, Nikolaj Scherfig, Martin Gaarder

Tildelinger

Ordning:
Samproduksjon av dokumentar med utenlandsk hovedprodusent
Fase:
Produksjon
Dato:
28.02.2019
Tilskudd gitt:
500.000 kroner
Totalbudsjett:
354.463.93 kroner