Norsk filminstitutt

Kine, adoptert fra Sri Lanka til Norge sju uker gammel, har søkt etter sitt opphav siden hun var liten. Hennes drøm om å finne mamma blir raskt en komplisert virkelighet, og utvikler seg til en etterforskning i egen adopsjon. Her avslører hun alvorlige forhold. Sannheten om hvem hun er står på spill, og veien hjem virker lengre enn noensinne.
Veien Hjem er en personlig dokumentar som viser utenlandsadopsjonens konsekvenser og de sårbare strukturene som lovliggjør handel med barn over kontinenter.

Om regissør og manusforfatter

Emilie Beck er utdannet med bachelor i dokumentarregi fra Den Norske Tv-skolen. I 2020 fullførte hun en master på Den Norske Filmskolen innenfor fiksjonsregi med fokus på serielle formater. Hun har laget kortfilmer siden tidlig tjueårene, både fiksjon og dokumentar, som har blitt vist verden over. Fokuset i filmene hennes er knyttet til hennes samfunnsengasjement, særlig rundt kvinner, og gråsonetematikker. Hun har også vært foran kamera som programleder i to sesonger for webserien "Stuck" på Aftenposten-tv, som ble gullruten-nominert i 2017. Denne serie har skapt stort engasjement rundt jenters rettigheter. Dokumentaren Veien Hjem er hennes langfilmdebut. Veien hjem er utviklet gjennom NFIs manusordning.

Om produsent

Indie Film AS er et av Norges mest erfarne produksjonsselskaper innen dokumentarfilm, og har produsert en rekke prisvinnende dokumentarfilmer, blant dem Natta pappa henta oss og Røverdatter.
Karianne Berge har jobbet i Indie Film i ti år, og er både regissør og assisterende produsent, med særlig fokus på formidling og distribusjon. Veien Hjem er hennes debut som hovedprodusent.
 

Om prosjektet

Produsent
Karianne Berge og Maru Sanchez (utvikling)
Produksjonsselskap
Indie Film AS
Regissør
Emilie Beck
Manusforfatter
Emilie Beck

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
23.01.2020
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
24.04.2020
Tilskudd gitt:
300.000 kroner
Konsulent:
Helle Hansen
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
09.12.2020
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Totalbudsjett:
4.343.598 kroner
Konsulentvurdering:
Veien hjem er en personlig fortelling om hvordan det er å være adoptert i Norge; å akseptere hvem man er, finne fred med sine egne røtter og kjempe for det faktum at adopsjon er et komplekst spørsmål i en tilsynelatende selvgod kultur. Dette er et allment og viktig prosjekt som jeg tror kommer til å vekke debatt og diskusjon rundt kompleksiteten i adopsjon. Selv om den primære målgruppen ikke er en veldig stor del av befolkningen, så er dette en situasjon som påvirker mange familier og deres pårørende, og ikke minst påvirker det systemet som sidestiller oss som individer i samfunnet. Det som er unikt med denne filmen er inngangen og perspektivet. Det å få følge Kines reise, som er både nær og personlig, løfter temaet over den umiddelbare situasjonen vi befinner oss i, og åpner for økt dialog. Bildespråket fokuserer på Kines egen opplevelse, og gir dermed oss som publikum en mulighet til å gjøre de samme oppdagelser som Kine – samtidig som hun selv oppdager dem på skjermen. Dette er et vakkert og modig tidsdokument om en situasjon som jeg tror kommer til å bli bare mer og mer relevant i Norge de kommende årene. For mange av dem som i dag er i ferd med å skape sine egne familier, vil flere av de fundamentale spørsmålene denne filmen tar opp automatisk komme til overflaten.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning