Norsk filminstitutt

Krigere er en dokumentarfilm som kommer i kjølvannet av regissørens forrige film Barneraneren fra 2016. l Krigere følger vi ungdomsarbeideren Berat som får i oppgave å redde unggutten Mamo fra et kriminelt nettverk. De to utvikler et nært forhold som hjelper Mamo inn i en ny retning, men når Berat tar Mamo sitt parti i en politisak begynner politiet å grave i Berats oppvekst i Hallingdal. Der finner de forhold de mener er uforenlige med ungdomsarbeid.

Krigere er den urnorske by og land-historien sett med nye briller for en ny tid.

Om regissør og manusforfatter

Jon Haukeland er manusforfatter og regissør. I 1997 var han med på å starte produksjonsselskapet Medieoperatørene. Haukeland har regissert flere dokumentarfilmer og serier for tv og kino. I 2005 fikk han regjeringens menneskerettighetspris for kinodokumentaren Mannen som elsket Haugesund. Han vant også Amanda for sin dokumentar Reunion i 2011. Jon har jobbet med ungdommer på film i over 20 år, først gjennom dokumentarer i U-redaksjonen, senere to kort-/novellefilmer i NFIs talentordning Nye veier. Haukelands nyeste film er Barneraneren (2016). Den vant pris for beste norske film under BIFF, og fikk en Kanonpris.

 

Om prosjektet

Produsent
Ingvil Giske
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS
Regissør
Jon Haukeland
Manusforfatter
Jon Haukeland

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
17.03.2017
Tilskudd gitt:
260.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
05.07.2018
Tilskudd gitt:
340.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
03.10.2019
Tilskudd gitt:
2.400.000 kroner
Totalbudsjett:
5.614.207 kroner
Konsulentvurdering:
Jon Haukeland er en etablert og kompromissløs regissør, som har med seg et solid og innarbeidet team. Han har høye kunstneriske ambisjoner for Krigere, som er et prosjekt som også oppleves å ha stor relevans. Han videreutvikler i dette prosjektet en nyskapende metode å lage dokumentarfilm på, hvor han skal jobbe innenfor rammen av en klassisk dramaturgi. Måten han her jobber på, med å la hovedkarakterene gjenspille seg selv i konkrete opplevde episoder, gir en nerve foran kamera. Som påvirker både oss seere og hovedkarakterene. Prosjektet bygger videre fra filmen Barneraneren, også i miljø. Karakterene i Krigere kjenner regissøren fra forrige prosjekt, og de gir han stor tilgang og tillit. Filmen har en ung primærmålgruppe som de sikter seg inn mot på kino. Jeg tror at Krigere vil ha stor betydning for primærmålgruppen, og også by på en sterk og engasjerende filmopplevelse for oss alle.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Fase:
Produksjon
Dato:
09.06.2020
Tilskudd gitt:
92.072 kroner