Norsk filminstitutt

Musikalen Árru handler om Kari, en samisk kunstner og alenemor, som reiser tilbake til hjembygda. Hun og tenåringssønnen blir engasjert i aksjoner mot etableringen av en gruve i deres reinbeiteområde. Mens arbeidet mot gruva tilspisser seg, blir Kari konfrontert med et vondt minne fra ungdomstida hvor hun valgte å lyve for å beskytte et familiemedlem. Løgnen har hatt konsekvenser, og nå står Kari ovenfor et nytt valg: Fortsette å holde på hemmeligheten eller ta oppgjør med fortiden? 

Om regissør

Elle Sofe Sara er regissør og koreograf som jobber med scenekunst og film, og produserer egne scene- og filmproduksjoner. Hun har og danset i en rekke oppsetninger og filmer. Sara er bosatt i Kautokeino og skaper på sitt eget språk samisk. Hun er utdannet danser fra Laban i London, og har også en mastergrad i koreografi fra KhiO. Hun har hatt koreografi og regi på flere danse- og teaterforestillinger, film og musikkvideo, og også laget flere egne kortfilmer som er vist på festivaler verden over. Hennes Sámi Bojá (2015) hadde premiere på TIFF (Tromsø internasjonale filmfestival), og er vist i en rekke land. Árru blir Elle Sofe Saras debut som spillefilmregissør. 

 

Om prosjektet

Sjanger
Musikal
Produsent
Elisa Fernanda Pirir
Produksjonsselskap
Mer Film AS
Regissør
Elle Sofe Sara
Manusforfatter
Elle Sofe Sara

Tildelinger

Ordning:
Spillefilm Nye veier - Utvikling og produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
17.11.2020
Tilskudd gitt:
869.262 kroner
Konsulentvurdering:
Ambisjonen med musikalen Árru er å bruke sang, joik og dans for å jobbe med tabubelagte tema. Satt i et samisk univers og med samiske aktører kan derfor dette tilsynelatende oppleves som om vi skal inn i den vanskelige filmens univers. Men: Árru har potensiale til å bli noe så sjeldent som en kunstnerisk krevende film, som også kan bli både leken, morsom og underholdende – og en film som vil oppleves som relevant og viktig. Her er sterke følelser og store dilemmaer i spill, som vi aldri før har sett på film - i alle fall ikke i en musikal med joik og dans. Ikke før vi får se Árru på kino i 2022. Med stor autentisitet og sterk tilstedeværelse i sine tidligere kortfilmer er det min vurdering at det er tydelig at regissøren Elle Sofe Sara, som også er koreograf, har et unikt talent med et potensial til å kunne forvalte et besnærende utgangspunkt, og bære alle elementene inn i en filmfortelling.
Konsulent:
Asle Vatn