Norsk filminstitutt

Brødrene i skogen er et portrett av pensjonisten Olaf. Han har akkurat mistet tvillingen sin Sven som han har delt hele livet sitt med. Brødrene har bodd på en liten gård i skogen ved Tyrifjorden og jobbet i skogen hele livet. Vi følger Olaf når han prøver å få gnisten tilbake og å finne ny mening i livet. Filmen forteller også historien om tvillingenes levesett som nesten er borte, men som likevel er en viktig del av kulturarven vår. Det er en hyllest til det enkle, nøysomme livet og den glemte kunnskapen.

Om regissør og produsent

Regissør og manusforfatter Øyvind Elvsborg har vært fast ansatt i Dagens Næringsliv som fotograf siden 2004. Øyvind har jobbet som fotograf siden 1996 med egne prosjekter og for en rekke publikasjoner. Han har fulgt og fotografert Olaf i over 10 år, noe som har resultert i både bok, utstillinger og reportasjer. Dette blir hans debut som filmskaper.
 
Sant & Usant har lang fartstid i norsk dokumentarfilm, og har produsert en rekke sterke og prisvinnende dokumentarfilmer, blant dem Gunda, som er nominert til Nordisk Råds filmpris, og Netflix-originalen Sisters on Track blant mange flere. Helen Prestgard er produsent i selskapet, og produserer filmen Det vi er fra Gunhild Westhagen Magnor og filmen Nordic stars, morning calm.

Om prosjektet

Produsent
Helen Prestgard, Tone Grøttjord-Glenne
Produksjonsselskap
Sant & Usant AS
Regissør
Øyvind Elvsborg
Manusforfatter
Øyvind Elvsborg

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
28.04.2020
Tilskudd gitt:
250.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
16.02.2017
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
10.08.2021
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Totalbudsjett:
1.180.000 kroner
Konsulentvurdering:
I det ytre er dette en fortelling om Olaf, som skal finne fotfeste i eget liv etter at tvillingbroren Sven dør. Olaf og Sven har levd et enkelt liv som skogsarbeidere, i tett sameksistens med naturen rundt seg. De har hatt TV og bil, men også levd med en nøysomhet som vi i yngre generasjoner ikke lenger kjenner, eller evner. Her er det mer enn støvsugerposene som gjenbrukes. Universet til Olaf er delvis besjelet, og gjennom bildene og blikket til regissør og fotograf Øyvind Elvsborg får vi som publikum ta del i både det spirituelle, humoristiske og tidløse som alltid har omkranset brødrene i deres beskjedne liv ute i skogen. Øyvind Elvsborgs bilder av brødrene har tidligere blitt til både bok og utstilling på Kistefos Museum. Med musikk fra Sebastian Öberg fra Fläskkvartetten samt Robert Stengårds og Åsa Mossbergs klipp tar filmen oss her videre inn og lar oss oppleve brødrenes komplekse og samtidig så enkle univers. Jeg tenker dette er en film som vil gi stor glede i møte med et variert norsk publikum. Men jeg tror også at dette er et eksempel på en liten film som gjennom høy kunstnerisk kvalitet også vil få et sterkt festivalliv.
Konsulent:
Eirin Gjørv