Norsk filminstitutt

Daate dijjien er en fiksjonsfortelling om de hellige samiske trommene (goavddis eller gievrie) og deres sterke og brutale skjebne gjennom en reise mellom tid og rom om en mann som på brutalt vis blir frarøvet sin hellige tromme. Trommen ender opp i et museum og derfra kaller den på sin rettmessige eier – kommer han til å høre trommens hvisken bak de stengte murene i museets høyborg? Historien fortelles som en åndelig trommereise – og fortelles i 360˚ visningsformat.

Om regissør, manusforfatter og produsent

Siljá Somby er utdannet filmregissør fra Høgskolen på Lillehammer og har siden jobbet som frilanser med å utvikle samisk filmproduksjon. Hun har blant annet vært programansvarlig for Samisk filmfestival i Kautokeino, har ledet filmworkshops for barn og arbeidet som kulturrådgiver for Sametinget.
Somby har laget flere kortfilmer, Bonki (2014) og Áile ja Ahkku (2015), hvor hun har både manus og regi, har blitt vist på flere festivaler. Hun regidebuterte med den fabulerende kortfilmen Back to Sáivu (2001). Nå er hun en av flere samiske kunstnere som skal delta under Veneziabiennallen i år.

Rein Film Finnmark og produsent Mathis Ståle Mathiesen står bak en rekke norske kortfilmer og dokumentarer, flere på samisk og med samiske historier. Mathisen har også produsert spillefilmen Kurt Josef Wagle og mordmysteriet på Hurtigruta, vært co-produsent på NRK-serien Monster, og jobber nå med Knut Erik Jensens kommende spillefilm Lengsel etter nåtid. Han jobber også med spillefilmen Pappa er en dansk hulemann, regissert av Egil Pedersen. Den fikk nylig produksjonstilskudd fra NFI. Rein Film spesialiserer seg på filmer og historier fra Barentsregionen.
 

Om prosjektet

Sjanger
Kortfilm
Produsent
Mathis Ståle Mathisen
Produksjonsselskap
Rein Film Finnmark AS
Regissør
Silja Somby
Manusforfatter
Silja Somby

Tildelinger

Ordning:
Produksjon av kortfilm etter konsulentordning
Fase:
Produksjon
Dato:
30.03.2022
Tilskudd gitt:
450.000 kroner
Totalbudsjett:
2.950.000 kroner
Konsulentvurdering:
Daate Dijjien er en annerledes fortelling om "goavddis" - den hellige trommen, som er en avgjørende og sentral del av den samiske kulturen. Reisen kommer fortelles i 360˚ visningsformat, hvilket gir mulighet for en enda mer romslig og åndelig opplevelse av både lyd og bilde. Det er et ambisiøst visuelt univers som kommer til å vise trommens brutale skjebne gjennom tidene - for å ende opp i museum.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning