Norsk filminstitutt

Filmen handler om 18 år gamle Ebba, en outsider som beundrer suksess og rikdom, og som drømmer om den store kjærligheten. En sommernatt finner hun en mann som har slått hodet sitt og mistet hukommelsen. Han ser ut til å være østeuropeer, og Ebba synes han er fantastisk vakker. Ebba går på en impuls og lyver for mannen. Hun forteller at hun er kjæresten hans og at de to er veldig forelsket i hverandre. 

Etter hvert som mannen blir friskere oppdager Ebba ting om hans fortid som skremmer henne, og hun lurer på hva han selv egentlig husker.

Om regissør og manusforfatter

Johanna Pyykkö har en bachelorgrad i regi fra Den norske filmskolen (2016) og har yrkeshøgskoleutdanning fra Alma Manusförfattare i Sverige.

Hennes kortfilm The Manila Lover, støttet av tidligere kortfilmkonsulent i NFI, Kari Moen Kristiansen, ble tatt ut til Kritikeruken (Semaine de la Critique) under filmfestival i Cannes 2019. Den har vunnet en lang rekke norske og internasjonale priser, blant annet Amanda for beste kortfilm. Pyykkö deltok også med spillefilmen Ebba på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto (2019) og var gjennom Semaine de la Critiques spillefilmlab Next Step nominert til manuspris på filmfestivalen i Cannes (2020). Ebba ble tildelt «Arte Kino Award» på MIA Rome (2021), og har nå med Arte France som en av finansørene på filmen.

Johanna Pyykkö utvikler flere egne spillefilms- og tv-serieprosjekter, og har blant annet vært episoderegissør på Discoverys «Nach». Hun var også en del av NFIs talentutviklingsprogram for kvinnelige filmskapere, UP. Ebba har også vært med i NFIs manusutviklingsordning.

Pyykkö har selv skrevet manus sammen med Jørgen Færøy Flasnes, som er utdannet dramatiker og manusforfatter fra Stockholm og Den norske filmskolen i Lillehammer. Hans eksamensfilm fra Filmskolen i 2016, Generation Mars, var finalist til en student-Oscar. Han har skrevet for flere spillefilmprosjekter og dramaserier, bl.a. NRK-serien Nudes. Han har tidligere fått Nye veiers idéutviklingsstipend til dramaserien September.

Om produsent

Ebba produseres nå av Oslo Pictures AS, med et sterkt produsentteam bestående av Dyveke Graver,  Renée Mlodyszewski og Thomas Robsahm. Oslo Pictures har blant annet produsert Joachim Triers kinoaktuelle og kritikerroste Verdens verste menneske, og har flere spillefilmer under utvikling.

Prosjektet har også vært utviklet hos produksjonsselskapet Ape&Bjørn, og har vært utviklet gjennom NFIs Nye veier. Det blir nå en del av NFIs nye talentordning Neo.

Om prosjektet

Produsent
Dyveke Graver, Renée Mlodyszewski, Thomas Robsahm
Produksjonsselskap
Oslo Pictures AS
Regissør
Johanna Pyykkö
Manusforfatter
Johanna Pyykkö, Jørgen Færøy Flasnes
Distribusjonsplattform
Kino

Tildelinger

Fase:
Utvikling
Dato:
15.05.2017
Tilskudd gitt:
100.000 kroner
Fase:
Utvikling
Dato:
06.11.2019
Tilskudd gitt:
504.242 kroner
Totalbudsjett:
763.669 kroner
Konsulentvurdering:
2019 er på mange vis Johanna Pyykkös år; tur til Cannes med kortfilmen Manila lover, deltaking på den prestisjefulle workshopen Toronto Filmmaker Lab og plass i talentprogrammet UP, som har gitt tilgang til mentoring frå filmstorheiter som Claire Denis og Jane Campion. Det kan tyde på at Pyykkö er god på å legge til rette for sitt virke, og eg synest det kan merkast på det ho formidlar. Ebba er eit modig prosjekt som gjennom ei enkel intrige får fram ei engasjerande, kompleks og mangetydig forteljing. Det vitnar om både modenheit og vågemot, og resultatet er eit originalt og djuptloddande drama som samtidig er forsynt med intens framdrift og spenning.
Konsulent:
Ståle Stein Berg
Ordning:
Produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
22.10.2021
Tilskudd gitt:
5.915.758 kroner
Totalbudsjett:
11.500.000 kroner
Konsulentvurdering:
EBBA er et lynende bra prosjekt skrevet av Johanna Pyykkö og Jørgen Færøy Flasnes. Prosjektet skal produseres av Oslo Pictures Dyveke Graver og Renèe Mlodyszewski. Johanna Pyykkö har bevist og uttrykt sine regievner gjennom flere kortfilmer, og EBBA er det prosjektet som skal gi henne sin høyst fortjente debutfilm. EBBA er en sterk kontemporær historie om en ung kvinne som handler der hvor vi andre bare tenker. Narrativet er drevet frem av nyskapte karakterer, som overraskende og på dypt foruroligende vis tvinger publikum sublimt gjennom velkonstruerte hoved- og subplot. Dette manuskriptet, sammen med Johanna Pyykkös åpenbare regi- og cinematiske talent, kommer til å resultere i en ytterst moderne film som vil gå dypt og komme langt.
Konsulent:
Anne B. Sørensen