Norsk filminstitutt

Mens resten av Europa feirer muligheten for endelig å oppleve en total solformørkelse ber de serbiske myndighetene folk holde seg inne. Solformørkelsen i 1999 blir slik en allegori over en mørk periode i Serbias historie. Regissøren undres hvordan kunne alle disse krigene startes i hennes navn, og hvordan skal hun forholde seg til denne arvesynden der krig etter krig oppstår - og ikke av årsaker hun mener er fornuftige.

Filmen er utviklet gjennom NFIs Nye veier.

Om regissør, manusforfatter og produsent

Natasa Urban er dokumentarregissør og – klipper, har en master i fotografi fra University of Arts i Beograd, Serbia. Hennes dokumentarfilmer Big Sister Punam og Journey of a Red Fridge, har vunnet 40 priser (UNICEF Award for Children Rights) og har blitt vist på over 100 filmfestivaler (IDFA, SILVERDOCS, Telluride). Filmene hennes har vært kringkastet i en rekke land, og er brukt i undervisningsøyemed i skoler verden rundt. Hun er tidligere tildelt idéutviklingsstipend fra NFIs Nye veier og utviklingstilskudd fra NFI for Formørkelsen. Natasa er også deltaker i UP 2.0, NFI, Talent Norge og Norsk Tippings talentutviklingsprogram for filmskapere.

Medieoperatørene AS ble etablert i 1995, og har produsert en lang rekke dokumentarfilmer, kortfilmer og tv-programmer for det norske og internasjonale markedet. Medieoperatørene og Ingvil Giske er et av Norges mest erfarne og produktive produksjonsselskaper og produsenter, og har vunnet en lang rekke priser, blant annet for fjorårets store dokumentarsuksess Kunstneren og tyven (2020). De holder til i Oslo. 

Om prosjektet

Sjanger
dokumentar
Produsent
Ingvil Giske
Produksjonsselskap
Medieoperatørene AS
Regissør
Natasa Urban
Manusforfatter
Natasa Urban

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
28.11.2019
Tilskudd gitt:
380.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Nye veier, utvikling/produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
12.11.2020
Tilskudd gitt:
375.000 kroner
Konsulentvurdering:
En del filmskapere har en film "inni seg" som de bare MÅ lage. Dette er denne filmen for Natasa. Den har potensiale til å bli et originalt filmverk. Her er høy kunstnerisk ambisjon, med bilder jeg føler jeg ikke har sett før. Men dette er også en filmfortelling med høy relevans. Her går Natasa løs på de store spørsmålene: Hvor går grensene for personlig ansvar når en ser onde ting utspille seg? Og hva skal til for å stoppe krig og ondskap fra å gjenta seg? Natasa selv hadde gjennomlevd fire kriger før hun var 22 år gammel. Gjennom fortellingen til egen familie, nær vennekrets og en spektakulær total solformørkelse i 1999, skal hun undersøke hva som skal til for å greie å leve i en verden som "har gått av skaftet". Hun har med seg en dedikert produsent, og sterke kreative krefter fra Serbia, og en vilje til å belyse et tema som vil kreve alt hun har av både mot og kjærlighet. Her er et dedikert samarbeid med produsent, høy kunstnerisk ambisjon og utforskning, relevans og mangfold foran og bak kamera.
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
26.05.2021
Tilskudd gitt:
1.885.000 kroner
Totalbudsjett:
3.300.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv