Norsk filminstitutt

Det er sommerferie og Mahmoud (15) ser for seg lange dager på benken utenfor blokka sammen med kompisen sin, enøyde Arif. Han har ikke søkt sommerjobb fordi han vet at folk som heter Mahmoud Mahrof ikke blir kalt inn på intervju. Denne sommeren skal imidlertid bli annerledes fordi familien får besøk av Onkel Ji fra Pakistan, og Mahmoud får i oppgave å vise ham rundt i Oslo. Onkelen gjør store øyne i Norge, og så lurer han på hva det er med Ali, lillebroren til Mahmoud, som ikke oppfører seg slik gutter skal. I løpet av sommerferien skal Mahmoud bli stilt overfor store prøvelser, både som bror og sønn i en pakistansk familie.

Om regissør og manusforfattere

Kaveh Tehrani (bildet) er født i 1978 i Teheran i Iran, og bor og arbeider i Oslo. Han er utdannet fra Høgskolen i Lillehammer og European Film College i Ebeltoft, og debuterte i 2010 med kortfilm-mockumentaren 1994 - som vant Amanda for beste kortfilm. Den vant også flere internasjonale priser. Senere lagde han novellefilmen Victor i 2014, utviklet gjennom NFIs Nye veier-ordning. Hans siste kortfilm, Manchador (2019), har vunnet flere internasjonale priser, og er solgt til NRK og France3. Kaveh Tehrani fikk tilskudd til kortfilmen Sinnsro fra NFI i fjor, og er også en del av Talent Norge, Norsk Tipping og NFIs utviklingsprogram UP 2.0. (Foto: Achy Ouafik)

Filmen er basert på Gulraiz Sharifs debutroman med samme tittel som kom ut i fjor. Den ble en stor suksess i Norge og har allerede blitt solgt for utgivelse i Tyskland, Italia, Nederland og Danmark. Manusforfatter Erlend Loe er en av våre mest populære skribenter og står bak en rekke bestselgende og kritikerroste bøker for barn og voksne. Han har skrevet manus til flere spillefilmer, blant annet Detektor (2000), Nord (2009) og den kommende Alle hater Johan. Han er en av tre serieskapere bak NRK-seriene Kampen for tilværelsen og den kommende Gutta på skauen. Medforfatter Nora Elisabeth Landsrød er nyutdannet manusforfatter fra Westerdahls, og Hør her’a! blir hennes debutfilm.

Om produsent

Motlys, her ved produsentene Yngve Sæther og Ingvil Sæther Berger, er et av landets største og mest toneangivende produksjonsselskaper, med en rekke prisvinnende titler bak seg, blant annet Heimebane, Håp, Barn, Ninjababy og a-ha The Movie. Siden 2008 har Motlys sine filmer hatt 121 Amanda-nominasjoner og vunnet 50 Amanda-priser.

Om prosjektet

Produsent
Ingvil Sæther Berger, Yngve Sæther
Produksjonsselskap
Motlys AS
Regissør
Kaveh Tehrani
Manusforfatter
Erlend Loe og Nora Landsrød, basert på en roman av Gulraiz Sharif
Distribusjonsplattform
Kino

Tildelinger

Ordning:
Produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
22.10.2021
Tilskudd gitt:
11.500.000 kroner
Totalbudsjett:
25.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Dette manuset gir lovnader om en varm og fargerik energibombe av en film, og er smekkfull av sleivspark og observasjoner av den norske middelklassen - men også til ikke-norske- norske minoriteter. Loe og Landsrød har, med Gulraiz Sharifs roman som base, skrevet et frekt og presist manus, og det er umulig å ikke la seg begeistre og le med. Spekket til randen av følelser og humor, men også grenseløs kjærlighet, er dette et prosjekt med potensial til å bli en dypt rørende film om kjærlighet i alle fasonger. Med en fortelling som skal bryte med tradisjonelle roller og der kjønnsroller blir satt på prøve, er manuset strålende morsomt - men også hjerteskjærende rørende, og preget av en dyp menneskelig innsikt. Med en solid forankring til tema, en autoritet i forhold til miljø og som med sine tidligere kortfilmer har vist at han behersker humor og alvor i en salig blanding, er Kaveh Tehrani etter mitt skjønn klar for å debutere i det lange formatet. Med Erlend Loe som støttespiller, med sin teft for humor og energi, kombinert med vilje til politisk ukorrekthet og lyst til fandenivoldskhet, er fortellingen nå i svært gode hender.
Konsulent:
Asle Vatn
Ordning:
Utvikling av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
02.06.2021
Tilskudd gitt:
450.000 kroner
Konsulent:
Asle Vatn