Norsk filminstitutt

Filmskaperen Asgeir Helgestad ser på naturtilstanden i sitt hjemland Norge, der han har fotografert i hele sitt liv. Fra det summende livet i blomsterenga, til villreinen på høyfjellet og lundefuglene ved kysten, deler han skjønnheten i en truet natur og leter etter årsakene til naturens tilbakegang. Dette er en personlig hyllest til naturen og en historie om dens styrke og sårbarhet, om forholdet mellom de små og de store og ikke minst om vår egen forbindelse til alle vi deler planeten med. 

Bildet fra filmen viser Mardalsfossen. Vi ser noen mørke fjell omgitt av hvite skyer. Ned fra fjellet renner en hvit foss. Foto.
Bilde fra Skal hilse fra naturen. Foto: Asgeir Helgestad

 

Om regissør, manusforfatter og produsent

Asgeir Helgestad har jobbet med dokumentarfilm og foto siden 1991. Naturen har alltid vært hans største kjærlighet og inspirasjon. Han har vunnet priser både som stillsfotograf og filmskaper ved internasjonale konkurranser som WPY og Wildscreen. Helgestads forrige dokumentarfilm, Dronning uten land (2018), er vist på over femti festivaler og mottok en rekke nasjonale og internasjonale priser, blant annet Best Film i Wildlife Film Festival Rotterdam og publikumsprisen på Green Screen International Wildlife Film.  

Bilde av en kameramann med filmkamera. I bakgrunnen ser man et uklart skogslandskap. Mannen har en sort T-skjorte og peker med høyre hånd på noe foran kameraet vi ikke ser. Han har helt kort rødblodt hår og skjegg. Foto.
Filmskaper Asgeir Helgestad. Foto Asgeir Helgestad

Om produsent

Ageliki Lefkaditou er ny produsent i Artic Light AS. Hun har en doktorgrad i økologi og vitenskapsfilosofi fra Hellas og en doktorgrad i vitenskapshistorie fra England. Lefkaditou har erfaring i prosjektledelse og produksjon fra kultur- og universitetssektoren og er en prisbelønt museumskurator med særlig fokus på vitenskapsformidling. Skal hilse fra naturen blir hennes første langfilmprosjekt. 

Portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun står foran en fjellvegg med mose. Hun har på seg en mørkegrå ullgenser med åpen glidelås i halsen. Hun har mørkt krøllete hår til skuldrene og et par sorte solbriller på hodet.Foto.
Produsent Ageliki Lefkaditou. Foto: Asgeir Helgestad

Om manusforfatter

Anne Elvedal er utdannet tekstforfatter fra Westerdals og har jobbet som manusforfatter siden 2006. Hun har skrevet manus til tre Amanda-nominerte spillefilmer: Elias og jakten på havets gull (2010) Børning 2 (2016) og Kutoppen (2018). I tillegg har hun skrevet for tv-serier som Wisting (2019), Livstid (2020), R.I.P. Henry (2023). I 2020 debuterte Elvedal som skjønnlitterær forfatter med Dødens spill-trilogien. Hun har tidligere samarbeidet med Helgestad på Dronning uten land. 

Portrett av en kvinne fra skuldrene og opp. Hun står foran en mørkeblå bakgrunn, har på en mørkeblå topp med båthals. Hun har langt brunt hår med lugg og rød leppestift. Foto.
Manusforfatter Anne Elvedal. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Om selskapet

Artic Light AS er et uavhengig produksjonsselskap etablert av Asgeir Helgestad i 2006 med base i Svene. Selskapet spesialiserer seg innen naturfilmbransjen og har samarbeidet med blant annet NRK, SVT, France TV, Smithsonian Channel, NDR, DocLights, ORF, BBC og Maramedia. 

Om prosjektet

Sjanger
Dokumentarfilm
Produsent
Ageliki Lefkaditou og Asgeir Helgestad
Produksjonsselskap
Artic Light AS
Regissør
Asgeir Helgestad
Manusforfatter
Anne Elvedal og Asgeir Helgestad

Tildelinger

Fase:
Utvikling
Dato:
22.11.2019
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Eirin Gjørv
Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
13.08.2020
Tilskudd gitt:
225.000 kroner
Ordning:
Utvikling av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
13.05.2021
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Ordning:
Internasjonal finansiering
Dato:
29.09.2022
Tilskudd gitt:
298.792 kroner
Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Dato:
20.01.2023
Tilskudd gitt:
700.000 kroner
Totalbudsjett:
7.774.021 kroner
Konsulentvurdering:
Etter 30 år bak kamera vil Asgeir Helgestad bruke sin optikk og erfaring til å adressere hva han mener er vår tids største utfordring. Skal hilse fra naturen skal bli en filmatisk fortelling i veksel mellom mikro- og makronivå og med et tydelig personlig fortellerståsted. Filmens hovedkarakterer vil være bier, villrein og en lundefugl-familie, i tillegg til filmskaperen selv. Gjennom naturfotografens linse skal vi bevitne kompleksitet, endringer og sårbarhet i naturen rundt oss. Og vi skal utfordres på vårt felles ansvar i hva FN karakteriserer som en pågående menneskeskapt masseutryddelse av arter. Med utgangspunkt i livet på og rundt sitt eget småbruk vil Asgeir Helgestad med denne filmen minne oss om vår egen forbindelse med alt og alle vi deler denne planeten med. Helgestad er en bemerkelsesverdig fotograf og regissør, og har med tidligere filmer vist at han som et operativt énmannsteam i felt evner å lage prisvinnende filmer som tar pusten fra et bredt internasjonalt publikum. I Skal hilse fra naturen vil det bli magiske øyeblikk skildret med eksepsjonell filmatisk kvalitet og skjønnhet. Her er et unikt fortellerperspektiv og høy relevans. Her har et bredt norsk og internasjonalt publikum mye å se frem til og mye å lære av skapninger som ellers har lite synlighet i offentligheten.
Konsulent:
Eirin Gjørv