Norsk filminstitutt

En datter har invitert sin mor på en undersjøisk restaurant for å feire hennes 70 årsdag. Relasjonen mellom dem er et rammeverk for en film som skildrer forholdet mellom individ og samfunn, privilegier og ansvar, tilhørighet og utenforskap. I deres tilsynelatende hverdagslige samtale er det tematiske veikryss som berører både fortid og nåtid; andre verdenskrig, en båtflyktning fra Asia og deres egne forkomne familiemedlemmer. Mor og datter spilles av Anne Marit Jacobsen og Marte Germaine Christensen, og filmen fotograferes av Cecilie Semec.

Om regissør og manusforfattere

Ellen Ugelstad er filmskaper, utdannet ved Academy of Art University i San Francisco, California. Gjennom sine dokumentariske undersøkelser går hun i dybden i dualiteter som normalitet og galskap, makt og avmakt, syk og frisk. Dokumentarfilmen, Indian Summer (2011), hadde premiere under EURODOK og ble deretter nominert til International Young Talent Award under DOK Leipzig, Nordic Dox Award under CPH:DOX og til Gullruten for beste regi og beste dokumentar, og også antatt til Høstutstillingen. Videre har hun laget flere prisbelønnede filmer som er vist på festivaler nasjonalt og internasjonalt. Ugelstad driver sitt eget produksjonsselskap Twentyone Pictures AS som produserer både fiksjonsfilm og dokumentarer.

I dette prosjektet viderefører Ellen Ugelstad og Einar Sverdrup et spennende samarbeid som startet med musikkfilmen Science and Blood Test for Higasakite. Einar Sverdrup er utdannet fra Den danske Filmskolen. Sammen skrev de kortfilmen Møterommet (2017) som blant annet mottok Timeglasset og hederlig omtale på Nordic Docs, hybriddokumentaren Making Sense Together og kortfilmen Den grønne dalen (2018) som mottok Gullstolen. De arbeider med flere prosjekter, bla. spillefilmen Det godes Problem som har mottatt utviklingsstøtte av NFI. Sverdrup debuterte som manusforfatter med spillefilmen «De umoralske» (2013), som ble tatt ut til prestisjetunge Toronto Film Festival. Han har også skrevet kortfilmene Broke (2017) og Reckless (2013) som er har mottatt priser og vært vist på festivaler i Norge og utlandet.

Om prosjektet

Produsent
Ellen Ugelstad
Produksjonsselskap
Twentyone Pictures AS
Regissør
Ellen Ugelstad
Manusforfatter
Ellen Ugelstad, Einar Sverdrup

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av kortfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Tilskudd gitt:
50.000 kroner
Konsulent:
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen
Ordning:
Utvikling og produksjon av kortfilm etter konsulentvurdering
Dato:
29.05.2020
Tilskudd gitt:
800.000 kroner
Totalbudsjett:
1.359.000 kroner
Konsulentvurdering:
Lykkes dette, kan det bli en virkelig fin film med cinematiske kvaliteter hvor Ugelstad utforsker grep fra realismens tradisjon og det metafysiske. The Wonders beneath the Sea, skildrer en mor- datter relasjon. En høylytt kameratgjeng på et nabobord forstyrrer, en av gjestene virker i ubalanse. Skal de gripe inn og hjelpe eller ikke? Dette handler også om båtflyktninger på de store hav, den fortapte sønn, mor og søster. Der ordene ikke strekker til underbygges stemningen av panoramavinduet ut mot havbunnen hvor fiskestimer, maneter og andre sjødyr svømmer bak dem. Lyd, vann og arkitektur brukes bevisst gjennom hele filmen.
Konsulent:
Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen