Den 12. mann forteller historien om krigshelten Jan Baalsruds legendariske flukt fra nazistene under andre verdenskrig. Tolv motstandsmenn gikk om bord i en fiskeskøyte på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av nordmenn ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare den tolvte mannen - Jan Baalsrud - klarte å komme seg unna. Filmen Den 12. mann er historien om Jan Baalsrud - og de som hjalp ham.

Regissør og manusforfatter

Regissør Harald Zwart debuterte som spillefilmregissør med den svensk-norske co-produksjonen Hamilton i 1998 og hadde sitt internasjonale gjennombrudd med One Night At McCool’s i 2001. Han største suksess, The Karate Kid fra 2010, var den mestselgende filmen for SONY Pictures i USA samme år. Zwart er i dag en av Nordens mest innbringende filmregissører med over fem milliarder kroner innspilt på kino på verdensbasis. Han var også den første norske regissøren som ble blitt tatt opp i prestisjetunge Director’s Gulid of America. I Norge står han bak publikumssuksessene Lange flate ballær I og II og er en av våre mest prisbelønte reklamefilm-regissører.

Manusforfatter Petter Skavlan har skrevet en rekke filmer og tv-serier. Han er blant annet kjent for manusarbeidet på Mitt Sanna Jag (1995), Sofies verden (1999) og ikke minst Kon-Tiki (2012) - som ble nominert til Oscar og Golden Globe som beste utenlandske film.

Om prosjektet

Produsent
Aage Aaberge
Produksjonsselskap
Nordisk Film Production AS
Regissør
Harald Zwart
Manusforfatter
Petter Skavlan

Tildelinger

Ordning:
Spillefilm etter markedsvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
05.02.2016
Tilskudd gitt:
15.000.000 kroner
Totalbudsjett:
64.000.000 kroner
Ordning:
Lansering Norge
Tilskudd gitt:
2.000.000 kroner