Norsk filminstitutt

26. november 1942: Hundrevis av norske jøder er hentet midt på natten av politiet og fraktes nå til kaien i Oslo. Uvitende og skrekkslagne tvinges kvinner, barn, syke og gamle om bord i det tyske lasteskipet som venter. Mennene var en måned tidligere internert på Berg fangeleir og kom nå i krøttervogner med tog til kaia. Vi kan bare forestille oss desperasjonen, kaoset og angsten som utspant seg denne formiddagen. I korte glimt gjenforenes mann og kone, far og datter, bestefedre og barnebarn. Før de brutalt blir revet fra hverandre og ført under dekk på lasteskipet.

”Donau” forlater kaia med 532 norske jøder ombord, 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Målet var Tyskland og endestasjon var Auschwitz.

Midt i dette kaoset møtes også familien Braude. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil nå hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka i Oslo. Deres skjebne ble beseglet av det faktum at de var jøder. ”Den største forbrytelsen” er en episk storfilm om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie.

Regissør og manusforfatter

Regissør Marius Holst gjorde seg bemerket med sin eksamensfilm Besøkstid fra London International Film School som ble nominert til Amanda for beste kortfilm og student-Oscar. Holst debuterte i 1994 med spillefilmen Ti kniver i hjertet som hadde internasjonal premiere under filmfestivalen i Berlin. Etter det kom Øyenstikker i 2001, Blodsbånd i 2007 og Kongen av Bastøy i 2010.

Manusforfatter Harald Rosenløw Eeg debuterte i 1995 med romanen Glasskår, som fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris. Han har siden skrevet 13 romaner og vunnet en rekke priser. Eeg står bak manus til blant sin bokdebut Glasskår og filmsuksessene Hawaii Oslo (2004), De usynlige (2008), Tusen ganger god natt (2013), Bølgen (2015), Julekongen – full rustning (2015) og Kongens nei (2016).

Om prosjektet

Produsent
Martin Sundland , Are Heidenstrøm
Produksjonsselskap
Fantefilm Fiksjon AS
Regissør
Marius Holst
Manusforfatter
Harald Rosenløw Eeg

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
27.04.2017
Tilskudd gitt:
12.000.000 kroner
Totalbudsjett:
49.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
- Før Marte Michelets bok var dette en del av vår historie som få kjente til, og som offentligheten ikke var interessert i å belyse. Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent uttaler tidligere spillefilmkonsulent Wibecke Rønseth. - Eg deler Rønseths vurdering av dette prosjektet. Med et sterkt kunstnarleg team, ein solid og dedikert produsent, og ei medrivande forteljing, er det lett for meg å bli med på «spleiselaget» for å få denne filmen realisert, uttaler spillefilm- og dramaseriekonsulent Ståle Stein Berg.
Konsulent:
Wibecke Rønseth, Ståle Stein Berg