Norsk filminstitutt

Filmen handler om 18 år gamle Ebba, ei jente med dårlig selvtillit, som har droppet ut av skolen. Hun føler seg ensom, og drømmer om den store kjærligheten. En kveld finner hun en mann som har slått hodet sitt og framstår som fullstendig desorientert. Han ser ut til å være østeuropeer, og Ebba synes han er fantastisk vakker. Hun oppdager at mannen har mistet hukommelsen, og impulsivt bestemmer Ebba seg for å utnytte situasjonen, lyver og forteller mannen at hun er kjæresten hans, og at de to er veldig forelsket i hverandre.

Om regissør og manusforfatter

Johanna Pyykkö har en bachelorgrad i regi fra Den norske filmskolen (2016) og har yrkeshøgskoleutdanning fra Alma Manusförfattare i Sverige.

 

Hennes kortfilm The Manila Lover, støttet av tidligere kortfilmkonsulent i NFI, Kari Moen Kristiansen, ble tatt ut til Kritikeruken (Semaine de la Critique) under årets filmfestival i Cannes. Pyykkö deltok også med spillefilmen Ebba på den prestisjefylte TIFF Filmmaker Lab under filmfestivalen i Toronto i år, der hun også vant en pris og nå i desember deltar hun i Cannes og Semaine de la Critiques spillefilmslab Next Step.

 

Hun utvikler nå fire spillefilmer og én dramaserie, og har fått idéutviklingsstipend fra Norsk Filminstitutt til 3 av prosjektene. Pyykkö var også en del av NFIs talentutviklingsprogram for kvinnelige filmskapere, UP. Ebba har også vært med i NFIs manusutviklingsordning.

 

Pyykkö har selv skrevet manus sammen med Jørgen Færøy Flasnes, som er utdannet dramatiker og manusforfatter fra Stockholm og Den norske filmskolen i Lillehammer. Hans eksamensfilm fra Filmskolen i 2016, Generation Mars, var finalist til en student-Oscar. Han har skrevet for flere spillefilmer og dramaserier, sist NRK-serien Nudes. Han har tidligere fått Nye veiers idéutviklingsstipend til dramaserien September, og tilskudd til manusutvikling fra NFI til dramaserien Rottekongen.

Om prosjektet

Produsent
Verona Meier, Ruben Thorkildsen
Produksjonsselskap
Ape&Bjørn
Regissør
Johanna Pyykkö
Manusforfatter
Johanna Pyykkö og Jørgen Færøy Flasnes

Tildelinger

Ordning:
Idéutvikling Nye veier
Fase:
Utvikling
Dato:
15.05.2017
Tilskudd gitt:
100.000 kroner
Ordning:
Spillefilm Nye veier - Utvikling og produksjon etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
06.11.2019
Tilskudd gitt:
504.242 kroner
Totalbudsjett:
763.669 kroner
Konsulentvurdering:
2019 er på mange vis Johanna Pyykkös år; tur til Cannes med kortfilmen Manila lover, deltaking på den prestisjefulle workshopen Toronto Filmmaker Lab og plass i talentprogrammet UP, som har gitt tilgang til mentoring frå filmstorheiter som Claire Denis og Jane Campion. Det kan tyde på at Pyykkö er god på å legge til rette for sitt virke, og eg synest det kan merkast på det ho formidlar. Ebba er eit modig prosjekt som gjennom ei enkel intrige får fram ei engasjerande, kompleks og mangetydig forteljing. Det vitnar om både modenheit og vågemot, og resultatet er eit originalt og djuptloddande drama som samtidig er forsynt med intens framdrift og spenning.
Konsulent:
Ståle Stein Berg