Norsk filminstitutt

Over 40 år etter den første og banebrytende filmen om Hustruene kommer det avsluttende kapittelet i deres historie. Med Hustruer - 40 år etter gjenforenes regissør Anja Breien og skuespillerne Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand for å gi publikum en siste reise sammen med Hustruene, og for å skape filmhistorie. Ingen fiksjonkarakterer har noensinne vært fulgt over like lang tid på film av samme regissør og ensemble. Denne fjerde filmen skal skapes i den første filmens ånd - med letthet og selvinnsikt, i et lekent, moderne filmspråk. Manuset utvikles av regissør Breien i tett samarbeid med skuespillerne.

I filmen følger vi Hustruene i deres fortsatte harselas med rollene samfunnet pålegger dem, nå som eldre kvinner. Med sedvanlig humor, selvbevissthet og overskudd nekter de å sitte stille, og tar oss med på en både indre og ytre reise.

Regissør og manusforfatter

Anja Breien er en av norsk films mest markante og erfarne regissører. Hun er regi-utdannet ved den franske Filmhøyskolen i Paris og debuterte som spillefilmregissør med Voldtekt (1971), som ble vist i Directors Fortnight i Cannes. Breien har i løpet av sin produktive karriere vekslet mellom spillefilm, dokumentar og kortfilm. Hun ble nominert til Gullpalmen i hovedkonkurransen i Cannes som første norske regissør med Arven (1979), som mottok Special Mention. Breien har også hatt film i Venezia og ved en rekke andre internasjonale festivaler, og vant i 2001 både kortfilmprisen i Toronto Prix UIP og for beste kortfilm i hovedkonkurransen under Berlinalen. I 1986 var hun i MoMA the New Directors/New Films series i New York, og i 2013 hadde Museum of the Moving Image i samme by et retrospektiv på fem av Breiens filmer med regissøren til stede. Retrospektiver har også vært gjennomført i Dhaka, Ankara og Beograd så sent som i 2016. Breien vant Amanda for beste norske film med Hustruer - ti år etter (1986). Hun har også mottatt en rekke andre priser, blant annet Amandas ærespris (2000), Liv Ullmanns ærespris (2008), Gina Krogh-prisen i 2010 og Norske Filmkritikeres ærespris Budbringeren i 2015.

Kontakt: 

Jarle Namtvedt

Presseansvarlig, Norsk Filmdistribusjon

mobil 99 09 54 14 / mail jarle.namtvedt@norskfilmdistribusjon.no

Om prosjektet

Produsent
Eric Vogel
Produksjonsselskap
Tordenfilm AS
Regissør
Anja Breien
Skuespillere
Anne Marie Ottersen, Frøydis Armand
Manusforfatter
Anja Breien i samarbeid med Anne Marie Ottersen og Frøydis Armand

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
08.01.2018
Tilskudd gitt:
270.000 kroner
Totalbudsjett:
15.000.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
04.06.2018
Tilskudd gitt:
4.500.000 kroner
Totalbudsjett:
15.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Anja Breien står helt sentralt i norsk filmhistorie. Hun har konkurrert i Cannes, Berlin og Venezia og vært gjenstand for retrospektiver på MoMa og Museum of Moving Image i New York. Filmregissør er et yrke mange mestere blir gamle i – Agnes Varda ble i fjor Oscar-nominert i en alder av 89, og Godard bringer stadig filmer til Cannes. Breien har beklageligvis laget færre filmer enn disse, men heldigvis byr Hustruer-føljetongen fortsatt på vital filmkunst og skråblikk på samfunnet. Prosjektet har vært et lagarbeid siden starten i 1975, og nye på 2018-laget er den fine fotografen (og selv filmskaper) Marte Vold og Tordenfilms Eric Vogel. Tilskuddet gis i tråd med foreliggende markeds- og finansieringsplaner, og med vilkår om betydelig medfinansiering fra visningsplattform. Filmen skal inngå i et større univers som gir publikum tilgang på foregående filmer, og gjerne også annet relevant arkiv- og redaksjonelt materiale. Slik bidrar prosjektet til å oppnå flere av de sentrale målene i filmpolitikken, inkludert god tilgjengeliggjøring av norsk film og filmarv for et stort publikum.
Konsulent:
Silje Riise Næss