Norge i krig slik du aldri har sett det før. Våren 1940 kjempet nordmenn og allierte på land og til sjøs i det største slaget på norsk jord noensinne. Slaget der Hitler led sitt første nederlag.

Det er 8. april 1940, og Narviks pasifistiske ordfører, Theodor Broch, nyter oppgangstidene og nekter å ta inn over seg at krigen står for døren. Samme natt blir kommandørkaptein Per Askim kalt ut til panserskipet Norge med beskjed om at tyske krigsskip er på vei inn fjorden. Han får ordre om å kjempe, men panserskipet senkes ved første trefning, og okkupasjonen er et faktum.

Men Major Sigurd Omdal og hans 250 bevæpnede norske soldater tar opp kampen med tyskerne. Blant soldatene finner vi Narvik-gutten Ivan Vanje. En ung gutt i en litt for stor uniform, som får sin ilddåp i kamp med de profesjonelle tyske alpejegerne. I Narvik beskyter britene byen, og rammer sivilbefolkningen hardt. Så hardt at pasifisten Theodor griper til våpen for å stoppe galskapen. Okkupasjonsmakten er ikke nådig, og dømmer Theodor til døden. Men han benådes i siste øyeblikk, og åpner huset sitt for Per Askim, som må pleies tilbake til gammel storhet av sin kone Signe.

Den 28. mai gjenerobrer norske og franske styrker Narvik etter intense kamper. Tyskerne jages på flukt,og Ivan er blant de første som marsjerer inn i den frigjorte byen, men gleden er kortvarig: Søsteren Ingrid er drept av en britisk skipsgranat.

Også for Theodor blir frigjøringsrusen kort. Luftwaffe er på vei for å jevne Narvik med jorden, og fem tusen innbyggere er i praksis fanget i byen. Det finnes ikke båter å oppdrive fordi de allierte i ferd med å trekke seg ut. Norge skal overgis for godt.

Den unge briten Patrick Job tilbyr Theodor en flåte av fiskebåter, og trosser ordre for å hjelpe til med å redde Narviks befolkning.

Tyskerne bomber Narvik og byen jevnes med jorden, før Norge kapitulerer den 8. juni 1940. Men kampene i Narvik var ikke forgjeves: De viste verden at Hitlers krigsmaskin kunne bekjempes.

Om regissør og manusforfatter

Regissør Andre Øvredal debuterte med Trolljegeren etter å ha vært reklamefilmregissør i mer enn 10 år i inn- og utland. Trolljegeren førte Øvredal til Hollywood hvor han utviklet flere filmer, før det løsnet med The Autopsy of Jane Doe. Hans tredje spillefilm, Torden (Nordisk Film), vil ha premiere i Norge i løpet av 2019. Øvredal regisserer også Scary Stories to Tell in the Dark, produsert av Guillermo Del Toro for CBS Films, som også kommer seinere i år.

Christopher Grøndahl er forfatter og dramatiker, med en master i fransk litteratur. Han har skrevet flere romaner, blant annet Poppel (2000) og 104 (2006), samt flere hørespill for NRK. I 2003 vant han Prix Europa for hørespillet Risk. På filmfronten har han skrevet manus til blant annet Villmark, Giganten, Gatas Gynt, Nokas (som vant Amanda for beste manus) og Børning.

Om prosjektet

Produsent
Aage Aaberge, Live Bonnevie, John Einar Hagen
Produksjonsselskap
Nordisk Film Production AS
Regissør
Andre Øvredal
Manusforfatter
Christopher Grøndahl

Tildelinger

Ordning:
Spillefilm etter markedsvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
06.02.2019
Tilskudd gitt:
15.000.000 kroner
Totalbudsjett:
63.200.000 kroner
Konsulent:
Panel