Norsk filminstitutt

Desember 1942. Fire barn er på flukt fra nazistene. Målet er Sverige. Sarah og Daniel er jøder og skal sendes ut av landet. De har gjemt seg i kjelleren til Otto og Gerdas familie, men nå er de oppdaget og foreldrene arrestert. Otto og Gerda bestemmer seg for å hjelpe sine nye venner videre. Det blir en flukt på liv og død. Heldigvis møter de gode hjelpere underveis.

Men hvem kan de egentlig stole på?

Flukten over grensen er en spenningsfilm inspirert av historiske hendelser om frykt, tillit og vennskap, og om stort mot hos små mennesker.

Regissør og manusforfatter

Johanne Helgeland tilhører det første kullet registudenter fra Filmskolen. Hun er en av landets mest erfarne kvinnelige reklamefilmregissører, og har også regissert flere musikkvideoer. Ved siden av har hun jobbet mye med humordrama, som Melonas for NRK og NAV for TV Norge, og flere barneserier (Kampen (2013), Den magiske kroppen (2015)). I 2006 sto hun bak en av novellefilmene i serien Ekko av Ibsen, med Marika Lagercrantz og Aksel Hennie i hovedrollene. Her skrev hun også manus sammen med forfatter Jens M. Johansson.

Forfatter og manusforfatter Maja Lundes karriere har gjort kvantesprang siden hun ble antatt med ideen til Over grensen i Manusutviklingen i 2010. I 2012 kom historien som barneroman, hennes første. I dag regnes Maja Lunde som en Norges mest sentrale forfattere, og hennes romandebut for voksne, Bienes historie, vant Bokhandlerprisen og ble den mestselgende boka i Tyskland i 2017. Oppfølgeren Blå fikk god mottakelse i fjor høst, mens ungdoms-dansefilmen Battle, basert på hennes originalmanus og roman, har premiere til høsten. Lunde har også vært episodeforfatter på kjente TV-serier som Side om side, Helt perfekt og Hjem. Over grensen er basert på en filmhistorie av Maja Lunde og Espen Torkildsen.

Filmen startet sin løpebane hos Monster Scripted, der den også mottok totalt 300000 kroner i utviklingstilskudd. Maipo overtok filmprosjektet i 2015.

Om prosjektet

Sjanger
Familiefilm
Produsent
Cornelia Boysen
Produksjonsselskap
Maipo Film AS
Regissør
Johanne Helgeland
Manusforfatter
Maja Lunde
Premieredato
08.02.2020

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
25.02.2016
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
05.12.2017
Tilskudd gitt:
684.200 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
28.02.2018
Tilskudd gitt:
8.815.800 kroner
Totalbudsjett:
20.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
En kommende, originalskrevet ny norsk barnefilmklassiker. Maja Lundes gripende manus om fire barn som må flykte alene under krigen ble i påvente av filmen utgitt som roman i 2012, og er i takt med hennes internasjonale suksess nå på vei ut i mange land. Den erfarne filmskaperen Johanne Helgeland har tidligere vist svært godt håndlag med regi av barn. Hun har levert et nydelig og overbevisende regikonsept når hun nå debuterer som spillefilmregissør, med et prosjekt som er i de beste hender hos den den profilerte og allsidige barnefilmprodusenten Cornelia Boysen og Maipo. Å bli kjent med vårt lands egne, til dels underfortalte, krigs- og flyktninghistorier, og jødisk historie, er viktig i vår tid, og det står respekt av dette teamets evne til å formidle en alvorlig og engasjerende filmfortelling til det vi tror vil bli et stort publikum både hjemme og ute.
Konsulent:
Silje Riise Næss