Norsk filminstitutt

Tante Ulrikkes vei er historien om de to stovnerguttene Mo og Jamal som begge befinner seg i brytningspunkt i livene sine. Vi følger dem gjennom noen år rundt tusenårsskiftet, da samfunnets holdninger til muslimer endret seg kraftig etter 11. september.

Filmen er basert på Zeshan Shakars prisvinnende oppvekstroman med samme tittel.

Om regissør og manusforfatter

Regissør Iram Haq har bakgrunn som skuespiller, og spilte blant annet hovedrollen i Import Eksport. I 2004 skrev hun kortfilmen Trofast, som hadde premiere i Venezia. Haq regisserte, skrev og spilte selv i kortfilmen Skylappjenta (2009), som hadde premiere på Sundance Film Festival. Hennes spillefilmdebut Jeg er din hadde premiere på Toronto International Film Festival i 2013, og var Norges offisielle Oscar-kandidat. Den har også vunnet en rekke priser på internasjonale filmfestivaler.

Haq skrev selv manus til sin forrige spillefilm, Hva vil folk si, som var fjorårets norske Oscar-kandidat.  Også den hadde verdenspremiere i Toronto. Hva vil folk si vant også hele fire Amandapriser, deriblant beste regi og beste norske kinofilm, og er solgt til flere land. Iram Haq hadde også regi på tre episoder av den danske serien Når støvet har lagt seg for DR.

Forfatter og manusforfatter Erlend Loe er utdannet ved manuskriptlinjen på Den Danske Filmskole, og har studert både filmvitenskap og litteraturvitenskap. Som forfatter står Loe bak en rekke bestselgende og kritikerroste bøker for barn og voksne. Bøkene hans er oversatt til flere titalls språk. Loe har skrevet manus til flere filmer, blant annet Detektor (2000), Nord (2009), Tordenskjold og Kold (2016), Quick (2019). Han var en av tre serieskapere bak NRK-serien Kampen for tilværelsen. Han har også skrevet manus til spillefilmen Alle hater Johan, som har fått tilskudd fra NFI og nettopp er ferdig innspilt.

På bildet: F.v. Iram Haq, Anne Bjørnstad, Fridrik Mar og Erlend Loe.
 

Om prosjektet

Produsent
Anne Bjørnstad, Fridrik H. Mar
Produksjonsselskap
Rubicon TV AS
Regissør
Iram Haq
Manusforfatter
Erlend Loe

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
07.02.2019
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Anne B. Sørensen
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
11.05.2020
Tilskudd gitt:
200.000 kroner
Konsulent:
Anne B. Sørensen
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
16.10.2020
Tilskudd gitt:
7.000.000 kroner
Totalbudsjett:
42.000.000 kroner
Konsulentvurdering:
Regissør Iram Haq og manusforfatter Erlend Loe er de sterke kreative kreftene bak filmen Tante Ulrikkes Vei, basert på Zeshan Shakars litterære verk. Ut fra utviklingssamarbeidet med søkerne er det tydelig at Tante Ulrikkes Vei er mye mer enn bare en god filmatiserings-idé. I strømmen av tidvis ensidige fremstillinger av livet med minoritetsbakgrunn, beveger dette prosjektet seg utenom klisjeer som vold og kriminalitet, og forholder seg tro til coming -of age-genren. På denne måten er prosjektet relaterbart for flere enn bare den demografiske gruppen som opptrer i manuskriptet, og kan nå et stort publikum. Iram Haq et stort talent som filmskaper, og hun har vist at hun kan snakke både til og fra hjertet. Hun er karrieremessig i en perfekt posisjon til sammen med Rubicon å realisere et prosjekt som Tante Ulrikkes Vei for norsk og internasjonalt kinopublikum, så vel som på festivaler og andre visningplattformer.
Konsulent:
Anne B. Sørensen