Polarsuperstjerne Roald Amundsen har satt seg fore å erobre den siste uoppdagede flekken på kartet, men er litt lei av å gå på ski. Etter flere mislykkede forsøk får Amundsen en oppsiktsvekkende idé: Han vil fly til Nordpolen med luftskip. 

Den italienske luftskipsingeniøren Umberto Nobile drømmer om eventyrlige bedrifter. Her en kontinental mann med hang til komfort. Når Amundsen tar kontakt, griper Nobile sjansen til triumf. Han tar med sin elskede foxterrier Titina, vel vitende om at Titina foretrekker storbyliv framfor villmarkseventyr. 

Men er Nordpolen stor nok for to overdimensjonerte egoer? Og hvordan takler Titina polare forhold?

Titina er et polarepos om Roald Amundsens mytiske død. Om Umberto Nobiles totale vanære. Og om verdenssensasjonen Titina: den første – og siste – foxterrieren på Nordpolen.

 

Om filmskaperne:

Kajsa Næss er, med over 20 års erfaring, en av Norges fremste og mest erfarne animasjonsregissører. Hennes kortfilmer har deltatt på prestisjefestivaler som Clermont-Ferrand, animasjonsfestivalen i Annecy og Tribeca. Hun har vært nominert til Amanda og vunnet Kulturdepartementets menneskerettighetspris for kortfilm. Titina blir Næss’ spillefilmdebut.

Per Schreiners manus kjennetegnes av svart humor, knapp stil og absurde overraskelser. Han har deltatt i konkurranse­program i Cannes tre ganger, vunnet Ibsenprisen, Prix Europa Radio France og AmanSchreiners siste produksjon var tv­serien Kampen for tilværelsen (NRK), i tillegg til novellesamlingen Min fars fem bad (2015) og romanene Henrettelse med elefant (2016), Elster, Andresen, Dahl (2017) og Dagen før halv tre (2018).

Karakterdesigner er Siri Dokken. Som fast tegner i Dagsavisen siden 1995 har Siri Dokken etablert seg som en av Norges mest solide og særpregede avistegnere. Dokken har et særlig talent for å avkle maktpersoner med presis strek og bankende hjerte for dem som vanligvis ikke blir hørt. Hun har gitt ut flere bøker, deltatt på utstillinger, blitt innkjøpt av Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket og vunnet den svenske EWK-prisen og «Årets Avistegning» to ganger. Fra 2018 er hun professor II ved Kunsthøyskolen i Oslo.

Om prosjektet

Sjanger
Familiefilm
Produsent
Tonje Skar Reiersen, Lise Fearnley, Axel Helgeland, Kristine Knudsen
Produksjonsselskap
Mikrofilm AS
Samprodusent
Viviane Vanfleteren, Marco Levantaci, Veerle Appelmans
Co-produksjonsselskap
Vivi Film (Belgia)
Regissør
Kajsa Næss
Manusforfatter
Per Schreiner

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
14.02.2018
Tilskudd gitt:
1.000.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
06.12.2018
Tilskudd gitt:
10.563.750 kroner
Totalbudsjett:
722.145.00 kroner
Konsulentvurdering:
Dette er ein film som med største sjølvfølgje sameinar kunstnarisk djervskap med brei appell, og som gjennom to hengivne hundeauge gir oss eit originalt og heilt særeige blikk på historia. Med den vesle foxterrieren Titina som formidlar av Amundsen og Nobiles smått utrulege ferd mot nordpolen, får vi eit skråblikk nedanfrå på store ego, bragder og bristar; eit perspektiv vi gjerne går glipp av i andre biografiske filmar. Eit spissfindig og underfundig manus av Per Schreiner, cinematisk og rikt fortolka av animasjonsfilm-nestor Kajsa Næss, produsert av Oscar-vinnande Mikrofilm, borgar for at den nesten heilt sanne filmen om dette fantastiske poldramaet kjem til å gjere varig inntrykk på sitt publikum. I både inn- og utland.
Konsulent:
Ståle Stein Berg