Norsk filminstitutt

En gjeng nyutdannede kunstnere flytter tilbake til Sápmi, til byen Masi. De slår seg ned i en gammel skolebygning, og begynner å skape. I en rød buss reiser de rundt og viser sin kunst på steder der det verken før eller senere har vært utstilling. De blir også dratt inn i Alta-konflikten. Takket være Masi-gruppen har ”Samisk kunst” blitt et begrep, og samiske kunstnere inviteres i dag til store internasjonale utstillinger. De var unge, de var samer. De ville forandra verden - og de gjorde det.
Filmen har også fått tilskudd fra Internasjonalt Samisk Filminstitutt, Sametinget, Nordnorsk filmsenter, Fritt Ord, Filmpool Nord og Kulturrådet.

Om regissør og produsent

Regissør og manusforfatter Gunilla Bresky er en svensk journalist og filmregissør, bosatt i Luleå. Hun har laget en rekke filmer, flere med handling fra andre verdenskrig, som Jag stannar tiden, som ble beste svenske dokumentar, og Blodsvägen, med handling fra krigen i Nord-Norge. Hennes to siste filmer, Sara med alt sitt vesen, og Solens son, handler respektivt om de to kunstnerne Sara Lidman og Nils Aslak Valkeapää. Bresky har bakgrunn fra Sveriges Radio, og jobber i hovedsak i nordområdene i Norge og Sverige.
Produksjonsselskapet Rein Film holder til I Finnmark og Oslo, og har produsert og co-produsert en rekke kortfilmer, dokumentarer, TV-drama og spillefilmer, for tiden Knut Erik Jensens spillefilm «Lengsel etter nåtid»(2022) og kortfilmen «Koftepolitiet» (2021). Selskapet ble startet i 2009 av produsent Aleksander Olai Korsnes og tre andre finnmarkinger. 

Bilde: Masi-gruppen. Foto: Ola Røe
 

Om prosjektet

Produsent
Aleksander Olai Korsnes
Produksjonsselskap
Rein Film Finnmark AS
Regissør
Gunilla Bresky
Manusforfatter
Gunilla Bresky
Distribusjonsplattform
Kino

Tildelinger

Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
10.06.2021
Tilskudd gitt:
900.000 kroner
Totalbudsjett:
4.801.192 kroner
Konsulentvurdering:
Ett unikt projekt om när samisk konst blev ett koncept utanför Sápmi. Gunilla Bresky är en svensk regissör med mycket lång erfarenhet och stark anknytning till den nordliga berättelsen - oavsett gränser - hon har en stark koppling till de ämnen, händelser och framför allt perspektiv som ger nordliga och samiska berättelser en röst utanför sitt omedelbara sammanhang. Hon har en ovillkorlig kärlek till de nordliga perspektiven och står som en stark röst mellan de som inte hörs och samhället. Detta är en viktig men framför allt intressant berättelse om hur den samiska konsten kom ut i världen genom en grupp unga konstnärer och artister som ville göra revolt. Det är en berättelse vi inte sett och röster vi inte hört. Jag tycker projektet har stark potential att ge en mångfald till konstnärslandskapet i Norge och ge tillbaka del av historien av vad samisk konst kommer ifrån.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning