Norsk filminstitutt

En alvorlig, kronisk diagnose snur brått timeglasset for filmskaper Petter Vennerød. Han vil ta oss med på en siste filmreise, men det haster. Sykdommen i hjernen har det travelt, og Petter har begrenset med tid før ord og tanker forsvinner. 

Om regissør og produsent

Manusforfatter, regissør og produsent Olaug Spissøy Kyvik har sin filmutdannelse fra Praha og Noroff i Bergen. Hun har tidligere jobbet som fotograf og regissør på flere dokumentarfilmer og serier, som Forført av spriten for NRK og Husokkupantane for TV2 (begge produsert av Fenris Film AS). Hun har vært filmfotograf på blant annet filmene Familiebildet (Pandora Film AS) og Forteljingar om mot (Nuten Film AS).


Manusforfatter, regissør og produsent er Karianne Førland Vennerød, som sammen med sin mann Petter Vennerød har drevet selskapet Merkur Film AS i en årrekke (det ble opprinnelig startet av Petter Vennerøds far Øyvind Vennerød). Førland Vennerød har jobbet med produksjon og manus på en rekke tv-programmer og serier, blant dem Født i feil kropp for TV2 (produsert av Merkur Film AS), som vant Gullruten for beste dokumentar, og tv-serien Heia Tufte, som også vant Gullruten for beste nyskapning og beste underholdningsprogram.

Foto: Anders Leines/Merkur
 

Om prosjektet

Produsent
Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød
Produksjonsselskap
Merkur Film AS
Regissør
Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød
Manusforfatter
Olaug Spissøy Kyvik og Karianne Førland Vennerød
Distribusjonsplattform
Kino

Tildelinger

Ordning:
Produksjon av dokumentarfilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
25.11.2021
Tilskudd gitt:
1.200.000 kroner
Totalbudsjett:
3.804.452 kroner
Konsulentvurdering:
Filmen handler om fortellerkraftens frihet og det fengsel som skapes når man ikke lengre kjenner stemmen sin. Dette er Petter Vennerøds siste film, fortalt fra de siste årene da han blir mer og mer påvirket av sin sykdom, Parkinson. Petter var en banebrytende filmskaper som konfronterte normen og samfunnets rammer i sine karakterer og filmer. Han ville gi et annerledes syn på mennesket og på våre kulturelle institusjoner, og hadde mot og evne å uttrykke det filmatisk og med humor. Men tvil og forvirring er to følelser som hele tiden dukker opp, fordi virkeligheten hans endres. Gjennom unikt arkivmateriale og personlige opptak møter vi kjærlighet til livet, mennesket og filmfortelling. Aldring og å finne mening med det liv man forlater er universelle tema som alltid er relevant, og fortsatt en gåte vi ikke klarer å knekke.
Konsulent:
Klara Nilsson Grunning