Norsk filminstitutt

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til.

Om regissør og manusforfatter

Erik Poppe er en av Norges mest erfarne og produktive regissører, med Kongens Nei, Utøya 22. juli, Per Fugelli siste resept, Tusen Ganger god natt, de Usynlige, Hawaii,Oslo og Schpaa. I tillegg har han regi på den kommende storfilmen Utvandrarna, som er en svensk-norsk samproduksjon mellom SF Studios og Paradox. 

Manusforfatter Ravn Lanesskog har sin utdannelse fra manuskriptlinjen på Filmskolen på Lillehammer i perioden 2003 til 2006. Han har skrevet og vært medforfatter på flere spillefilmer, kort- og novellefilmer, deriblant Birkebeinerne for Paradox og Nils Gaup.
Manuskriptet er basert på et forlegg av Stig Svendsen, bearbeidet av Arild Fröhlich.
 

Om produsent

Paradox rettigheter AS er et av de mestproduserende selskapene i Norge, med Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae som produsenter. De har blant annet produsert Kongens Nei, Utøya 22. juli, Knerten-filmene, Birkebeinerne, Tusen Ganger God Natt, En Ganske Snill Mann, Kraftiditoten, Hawaii,Oslo og en rekke andre storfilmer. Paradox har også produsert den norske HBO-serien Velkommen til Utmark, som nylig hadde premiere.
 

Om prosjektet

Produsent
Finn Gerdrum, Stein B. Kvae
Produksjonsselskap
Paradox rettigheter AS
Regissør
Erik Poppe
Manusforfatter
Ravn Lanesskog

Tildelinger

Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
06.12.2018
Tilskudd gitt:
100.000 kroner
Ordning:
Utvikling og produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
17.07.2019
Tilskudd gitt:
150.000 kroner
Ordning:
Produksjon av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Produksjon
Dato:
11.05.2021
Tilskudd gitt:
18.000.000 kroner
Totalbudsjett:
50.692.500 kroner
Konsulentvurdering:
Quisling er Erik Poppe og Paradox tredje film i trilogien «et skjørt demokrati». Denne gangen ønsker de å rette søkelyset på overgriperens tanker og motiver. Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder. Dette blir en karakterdrevet nervepirrende thriller i en moderne fortellerstil, der vi deltar i en psykologisk kamp om sannhet, ideologi, synd, tilgivelse og frelse, der frykten og hatet er arenaen. Folket vil ha innrømmelser, anger og offer, mens Quisling vil ha respekt og anerkjennelse for sin innsats for Norge under krigen. I det Erik Poppe bestemte seg for å tre inn som regissør ble det klart for meg at Quisling tegner seg til å bli et unikt filmprosjekt. En film om Quisling vil åpenbart vekke debatt 75 år etter hans død, også internasjonalt. Jeg har således stor tro på at dette prosjektet skal kunne lokke publikum til kinoene, og åpne opp for stor samfunnsdebatt.
Konsulent:
Asle Vatn
Ordning:
Utvikling av spillefilm etter konsulentvurdering
Fase:
Utvikling
Dato:
11.05.2020
Tilskudd gitt:
175.000 kroner
Konsulent:
Asle Vatn